Jaargang 4, nummer 57, 10 augustus 2015

 
Saai maar degelijk

Eric Poelmann

 
Afgelopen week kwam één van mijn favorieten met zijn kwartaalresultaten. Ik heb het over Realty Income (NYSE:O), een aandeel waar ik het in deze column al vaker over heb gehad. Wall Street was ingenomen met de cijfers van deze REIT. De adjusted funds from operations (AFFO), bij een REIT is dat de winst, was 6,3% hoger dan die in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. En het management stelde de prognose voor de AFFO voor het hele jaar bij van $2,66 - $2,71 naar $2,69 - $2,73. Als u het aandeel inmiddels in uw portfolio hebt ogenomen, dan is waarschijnlijk het dividend de reden van uw beslissing geweest. In juni heeft de onderneming zijn dividend immers voor de 81ste keer verhoogd. Het aandeel heeft nu een dividendrendement van 4,8%.

Triple-net verhuurder
Eigenlijk maakt het me helemaal niet zoveel uit of Realty Income nu twee cent per aandeel meer verdient dan eerder aangegeven. Het is en blijft toch een super saai aandeel. Van het aandeel moet je als belegger niets spectaculairs verwachten. Realty Income doet niets anders dan vrijstaande panden in de retail sector kopen, die een aantrekkelijke cash flow genereren. En die cash flow wordt vervolgens weer gebruikt om dividend aan de aandeelhouders uit te keren. De onderneming hanteert daarbij het triple-net systeem en hoeft zich dus geen zorgen te maken over afbladderende verf of kapotte toiletten. Alle onderhoud is immers voor rekening van de huurder, alsmede de verzekering en de belastingen.

Oplopend dividend
Aan het eind van het afgelopen kwartaal had Realty Income 4452 panden in bezit in 49 staten in Amerika. De onderneming heeft veel grote ketens als huurder. Het aantal huurders komt daarmee uit op 235. En als u dat als belegger allemaal nog niet veilig genoeg vindt, dan is de gewogen gemiddelde resterende looptijd van de contracten van meer dan 10 jaar dat wel. Realty Income is geen sexy aandeel. En als u speculatieve bedoelingen heeft en vlug rijk wilt worden, dan is dit geen aandeel voor u. Maar het is wel één van de weinige aandelen met een alsmaar oplopend dividend, dat u rustig kunt kopen zonder er veel naar om te moeten kijken. Het dividend wordt elke maand vanzelf bijgeschreven. De enige kink in de kabel kan zijn, dat deze REIT zou besluiten met een andere REIT samen te gaan. Gebeurt dat niet, dan zal ook de volgende generatie aandeelhouders nog steeds elke maand zijn dividend krijgen.

Rentedreiging
Als u gepensioneerd bent, dan is dit aandeel er één, waar u niet lang over zou moeten nadenken. In mijn optiek is het aandeel zo veilig als de obligaties van grote ondernemingen. Met als enige verschil, dat het dividend maar blijft oplopen. Maar is er ook nog iets negatiefs te zeggen over dit aandeel. Eerlijkheid gebiedt te zeggen: ja. Dat zit in de dreiging van de Fed om de rente te verhogen. Deze angst heeft al geleid tot dalende koersen op de obligatiemarkten en ook de koersen van de REIT’s onder druk gezet. Datzelfde hebben we gezien toen de Fed begon met terugschroeven van de Quantitative Easing. Ook toen stonden de koersen van de REIT’s onder zware druk, maar we zagen daarna een fantastisch herstel. Ik zie zoiets ook nu gebeuren, want met alle dalende grondstofprijzen blijft de inflatie voorlopig laag. Realty Income blijft daarom een mooi aandeel voor de belegger, die uit is op een regelmatig en stijgend inkomen.

Wilt u meer weten over REIT’s, dan is The Dividend Factory voor u de aangewezen weg. Deze nieuwsbrief van Paul van den Heuvel heeft naast de REIT’s nog tal van andere tips voor de dividendbelegger. Wilt u meer weten, klik dan hier

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann