Jaargang 4, nummer 58, 12 augustus 2015

 
Dit dividend groeit extra hard

Eric Poelmann

 
Onderzoek heeft uitgewezen, dat als je aandelen koopt die geen dividend uitbetalen, je de helft van het potentiele rendement hebt, dat er te halen valt. Dat komt overigens niet alleen door het gemiste dividend, maar ook doordat het dividend bij veel aandelen een koerssteun biedt. Die koers krijgt bij aandelen, die elk jaar hun dividend verhogen, nog eens extra steun. Dividendverhoging is bij die ondernemingen zo ongeveer heilig. Zelfs in moeilijke tijden wordt de dividendverhoging doorgezet, omdat de aandeelhouders op de verhoging rekenen. Er zijn een paar ondernemingen, die nog meer doen dan hun dividend eenmaal per jaar verhogen. Zij verhogen dat dividend tweemaal per jaar. Het zijn er niet veel, maar ik heb het wel over hele grote ondernemingen. En ze zijn te vinden in de bankensector.

Minder risico
Canada is een flinke grondstoffenleverancier. Olie is één van die grondstoffen. Door de prijshalvering van olie is de Canadese dollar onder druk komen te staan. De economie van het land heeft te lijden onder de lage prijs van olie. Beleggers weten dat en het gevolg daarvan is, dat Canadese aandelen over de volle breedte het afgelopen jaar in koers zijn gedaald. Zodra de prijs van olie stabiliseert, zal ook de sell-off van de beurzen in Canada voorbij zijn. Dat kan niet lang meer duren. Aandelen met een topkwaliteit zullen dan de eerste zijn, die in koers zullen stijgen. Het Canadese bankensysteem wordt als het veiligste ter wereld beschouwd. Veel veiliger dan bijvoorbeeld Amerikaanse banken. Tijdens de depressie van de jaren 30 gingen bijvoorbeeld 9000 banken in Amerika failliet. In Canada maar één! Tijdens de laatste crisis gingen in Amerika 465 banken failliet. In Canada niet één! Dat komt, omdat de regulering van de banken in Canada veel strenger is en het toezicht veel directer. Canadese banken nemen veel minder risico’s dan de Amerikaanse en Europese banken.

Betrouwbaar dividend
In 1955 gingen in Canada de Bank of Toronto en de Dominion Bank samen in de nieuwe Toronto-Dominion Bank (NYSE: TD). Het is de op één na grootste bank in Canada en als we Amerika erbij betrekken, is deze bank in grootte nummer zes. Eén op de drie Canadezen heeft bij deze bank een rekening. Wereldwijd bedient deze bank 24 miljoen klanten. En niet alleen de klanten worden door deze bank goed bediend. Ook aan de aandeelhouders wordt regelmatig gedacht. TD keert sinds 1961 onafgebroken een dividend uit, 54 jaar op een rij dus. Ook tijdens de crisis in 2008. En niet alleen dat. In 2008 werd het dividend in februari met 3,5% verhoogd en in augustus nog eens met 3,4%. En dat terwijl alle grote Amerikaanse banken hun dividend drastisch moesten verlagen met wel 90%! Dit alleen al is denk ik een bewijs, hoe betrouwbaar het dividend van TD is. Sinds 2010 heeft Toronto-Dominion zijn dividend met 67% weten te verhogen. De laatste vier jaar werd het dividend elk jaar twee keer per jaar verhoogd. In 2011 was dat 3% en 8,2%, in 2012 6,9% en 5,9%, in 2013 4,9% en 5,2% en in 2014 was dat 9,3% en 1,2%. En in april 2015 kwam daar nog eens 8,5% bij.

Lage koers
De Toronto-Dominion Bank kent nu omgerekend in Amerikaanse dollars een jaarlijks dividend van $1,61. Daarmee komt het dividendrendement uit op iets meer dan 4%. De payout ratio zit met 47% aan de veilige kant en de koers/winst verhouding van 12,7 is een bewijs, dat het aandeel niet duur is. De gemiddelde koers/winst verhouding lag de afgelopen 10 jaar immers 7% hoger. Het aandeel is 22,4% goedkoper dan de topkoers van het afgelopen jaar. Maar net als het dividend, is de winst gestegen. Met 62% in de afgelopen 4 jaar en met 16% in het afgelopen jaar. Je moet goed zoeken wil je een aandeel vinden met een lagere koers/winst verhouding dan het groeipercentage van de winst. Maar bij TD is dat het geval. Een jaar geleden betaalden beleggers ruim 20% meer voor dit aandeel bij een lagere winst. De daling van de koers biedt ons een koopkans. Het management van de Toronto-Dominion Bank heeft daarbij ook vertrouwen in de toekomst. Zij voorspelt een groei van de winst per aandeel tussen 7% en 10% voor de komende paar jaar. En dat betekent voor de aandeelhouders een verdere stijging van het dividend 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann