Jaargang 4, nummer 59, 19 augustus 2015

 
Koersen REIT's kunnen omhoog

Eric Poelmann

 
Beleggen is vooruit kijken, maar dat is niet altijd gemakkelijk. Zeker als het om de rente gaat. In Amerika denken we toch al een paar jaar dat de rente omhoog zal gaan. De economie gaf daar alle aanleiding voor, maar de werkloosheid was de graadmeter en die werkloosheid nam maar langzaam af. Nu de werkloosheid tot acceptabele hoogte is afgenomen, zal de Fed de rente willen verhogen. De economie doet het nu echter wat minder, dus is er eigenlijk geen aanleiding voor een renteverhoging. Om die reden geloof ik er niet zo in, maar de Fed moet nu wel. In september of december. Amerika heeft al meer dan zes jaar geen recessie meer gehad. Dat is een lange tijd. De langste tijd was in de jaren 90 tijdens de tech boom. En de indicaties wijzen erop, dat een recessie aan de horizon is. Geen reden dus voor de Fed om de rente naar boven aan te passen, maar de Fed wil nu echt de rente verhogen. Daarmee creëert ze de ruimte om de rente weer te verlagen als de recessie er werkelijk komt. Tegelijkertijd wil de Fed geen oorzaak zijn van de komende recessie, dus zal de rente heel gematigd met 0,25% tot 0,50% omhoog gaan. Ik verwacht dus de kortste rentecyclus in de geschiedenis.

Rente op obligaties omlaag
Dat brengt me tot de volgende voorspelling. Iedereen voorspelt dat de rendementen op obligaties omhoog zullen gaan, maar omdat de Amerikaanse economie zal afkoelen, zal de effectieve rente op obligaties juist omlaag gaan. En daarbij ben ik bij de inflatie. Die wil maar niet omhoog en is veraf van de 2%, die de Fed graag zou zien. Stijgende inflatie zal de rente op obligaties doen stijgen en de koersen dalen. De inflatie op consumentenprijzen is het afgelopen jaar met 0,1% gestegen. Halen we de kosten voor voedsel en energie er even uit, dan komt de inflatie uit op 1,8%. Nog altijd onder de doelstelling van de Fed van 2%. Zolang we geen stijging van de inflatie zien, zullen de rendementen op obligaties niet willen stijgen.

Jacht op rendement
De Real Estate Investment Trust (REIT) is een goede vervanger voor obligaties, omdat ze een structureel hoger rendement hebben. Met de toenemende vergrijzing wordt de jacht op rendement steeds groter en de REIT’s hebben daar wat te bieden. REIT’s zijn ideaal als het gaat om inkomen op lange termijn. Ze zijn vrijgesteld van vennootschapsbelasting als 90% van de winst aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd. De koersen van de REIT’s zijn dit jaar in een vrije val geraakt toen de koersen van de obligaties daalden. De vrees voor een stijgende rente was groot. Maar het ziet er nu naar uit, dat de koersen van de obligaties dus weer gaan dalen. En dat betekent dat de REIT’s een mooie koersstijging kunnen doormaken. Dat is eigenlijk al even aan de gang, zonder dat daar veel aandacht aan is besteed, maar dat kan de komende maanden in een stroomversnelling raken.

Favorieten
Er zijn veel REIT’s te krijgen op de Amerikaanse beurzen. Eén van mijn topfavorieten is Realty Income (NYSE: O) een fonds waar ik al regelmatig aandacht aan besteed heb. Maar een sector waar u ook zeker naar moet kijken, is die van het onroerend goed in de zorgsector.  Door de vergrijzing zal de vraag naar zorg stijgen. Fondsen als Omega Healthcare Investors (NYSE: OHI) spelen daar handig op in en we zien het dividend daar regelmatig verder omhoog gaan.       

Paul van den Heuvel besteed regelmatig aandacht aan de REIT’s in The Dividend Factory. Wilt u meer over deze nieuwsbrief weten, klik dan hier. 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann