Jaargang 4, nummer 60, 24 augustus 2015

 
Een sterk dividend

Eric Poelmann

 
Eén van de aandelen waar we thuis nog wel eens discussie over hebben, is Microsoft (NASDAQ: MSFT). Mijn vrouw heeft de aandelen heel lang geleden eens gekocht en er weinig plezier aan beleefd. Zelf ben ik een jaar of vier geleden in het aandeel gestapt, toen de koers zo’n $26 dollar was. Ze vond toen dat ik in een looser stapte. Maar ik koos toen voor het aandeel, omdat ik zag dat Microsoft ervoor gekozen had zijn aandeelhouders te waarderen met een alsmaar oplopend dividend. En ik had er wel vertrouwen in, dat de onderneming dit ging volhouden. Meestal volgt dan de rest vanzelf. In die vier jaar heb ik geen moment spijt gehad van mijn keuze. De onderneming heeft zijn CEO Steve Balmer, die vele jaren aan de top stond, anderhalf jaar geleden vervangen door Satya Nadella, een man met 20 jaar Microsoft ervaring. En die nieuwe CEO heeft Microsoft aan de hand genomen in een strategisch nieuwe richting.

Nieuwe markten
Nadella heeft de keuze gemaakt minder afhankelijk te zijn van de desktop software. Die markt groeit immers steeds trager. In plaats daarvan zet hij in op sterke groeimarkten als de cloud en mobiel. Een dergelijke verschuiving is voor een reus als Microsoft geen gemakkelijke opgave. Maar de resultaten over het vierde kwartaal, dat op 30 juni afliep, bewijzen dat Nadella op de goede weg is. De resultaten over dat laatste kwartaal tonen aan, dat de omzet in Windows met de fabrikanten van PC’s met 22% was teruggelopen. Maar ondanks dat was de winst op een verrassend niveau. De 62 cent per aandeel was 10,7% meer dan de analisten op Wall Street hadden ingeschat. Het was het vierde kwartaal op een rij, dat de winst minstens 10% hoger lag dan de verwachting. Het goede resultaat kwam op de eerste plaats door de groei in de sectoren, waarop Microsoft nu op heeft ingezet. Zo steeg de omzet van Surface voor tablets met 117% naar $888 miljoen. De omzet met Xbox steeg 27% en de cloud omzet groeide met 88% tot $8 miljard op jaarbasis.

Oplopend dividend
Hiermee wordt aangetoond, dat Microsoft niet alleen meer leunt op Windows en Office. De investeringen in mobiel en cloud leiden tot een flinke groei in die sectoren. De jaaromzet was met $93,5 miljard top. En de aandeelhouders worden intussen verwend met een sterk dividend en een flink aandelen inkoop programma. Microsoft keerde voor het eerst in 2003 een dividend uit. Over de afgelopen 10 jaar groeide dat dividend met gemiddeld 14% per jaar. Kijken we naar de laatste 5 jaar, dan is de gemiddelde dividendgroei met 20% één van de beste in de S&P 500. Ondanks dat de koers de laatste jaren flink is meegegroeid, is het dividendrendement nog altijd 2,6%. En degenen, die vier jaar geleden de moed hadden tegelijk met mij in te stappen, zitten op een rendement op aankoopprijs van 4,6%. Dankzij die groei vind ik dat Microsoft één van de veiligste dividenden heeft in de S&P 500. In de afgelopen 10 jaar lag de payout ratio tussen 21% en 38%, waarmee het dividend nog veel verder kan groeien.

Kansrijk
Bovendien koopt Microsoft op grote schaal eigen aandelen in. In september 2014 werd een inkoopprogramma van $40 miljard afgerond. En in dezelfde maand werd opnieuw een budget van $40 miljard aangekondigd om eigen aandelen in te kopen. Dat wordt momenteel uitgevoerd. Met een beurswaarde van $377 miljard, betekent het laatste inkoopprogramma dat meer dan 10% van de onderneming van de beurs wordt gehaald. Dat is positief voor de overblijvende aandeelhouders. Ondanks de groei wordt Microsoft in vergelijking met soortgelijke ondernemingen normaal gewaardeerd. Dat betekent, dat het aandeel kansrijk is als de strategiewijzigingen zoals ik verwacht, verder goed uitpakken en het dividend in hetzelfde tempo wordt verhoogd als de laatste jaren het geval is geweest. U kunt het aandeel nog altijd kopen met als doelstelling een groeiend rendement op uw investering
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann