Jaargang 4, nummer 66, 16 september 2015

  

Culture is everything

Eric Poelmann

 
“The culture created inside the walls of any company isn’t just important, it is everything.” Deze uitspraak konden we deze week opmaken uit de mond van Microsoft (NASDAQ: MSFT) CEO Satya Nadella. Hij deed de uitspraak in het Amerikaanse dagblad USA Today. Nadella was een grote onbekende toen hij aantrad als bestuursvoorzitter van het grote Microsoft. Dat bedrijf werd daarvoor geleid door autoritaire leiders als Bill Gates en Steve Ballmer. Bill Gates wil ik daarbij niets verwijten. Hij was immers de grondlegger van Microsoft en als je zo’n bedrijf uit de grond hebt gestampt, mag je best wel een beetje autoritair zijn. Nadella is er in korte tijd in geslaagd de cultuur binnen de onderneming flink te veranderen. De arrogante uitstraling van Microsoft is op de schop. Er is geleerd van de miskopen van Steve Ballmer en leren is binnen Microsoft iets, wat als eigenschap nu voor het hele management geldt. Niet alleen van wat er binnen het bedrijf gebeurt, maar ook daarbuiten.

Goede weg
Dat Microsoft op de goede weg is, heb ik in één van mijn vorige columns aangegeven. Als u dat nog eens wilt nalezen, klik dan hier. De resultaten over het afgelopen kwartaal geven aan, dat de onderneming op een snelle en goede manier afscheid wil nemen van de misstappen van zijn vorige CEO. Nadella is van een andere planeet. Hij heeft met zijn cloud strategie Microsoft op een goede koers gezet. Het gaat even duren voor dat in de resultaten zichtbaar wordt. Ik zelf heb daar alle vertrouwen in.

Verrassing
Gisteren kwam de onderneming na beurs met een dividendverhoging. De verhoging op zich was niet een echte verrassing. Die had ik wel ingecalculeerd. Maar een verhoging met 16% was meer dan ik verwacht had. Het kwartaaldividend gaat van 31 naar 36 cent, ofwel $1,44 per jaar. Op de huidige koers van $44 betekent dit een dividendrendement van 3,3%. Ik volg het aandeel al wat langer en heb het destijds op $26 aanbevolen. Wie toen mee instapte, zit nu op een dividendrendement van 5,5%. En het gaat hier niet bij blijven. Microsoft is een ware cash machine en de free cash flow gaat de komende jaren alleen maar verder omhoog.

Prognose
Veronderstel, dat de onderneming erin slaagt de komende vijf jaar zijn dividend met gemiddeld 5 cent te verhogen. Daarmee komt het kwartaaldividend uit op 61 cent per aandeel. Per jaar dus op $2,44. Als u de aandelen nu koopt, hebt u over vijf jaar een rendement op de kostprijs van $44 van 5,54%. Mocht dat zich zo ontwikkelen, dan zal de koers ook blijven oplopen. En op de kostprijs van $26 is het dividendrendement dan opgelopen tot 9,38%. Het is echt nog niet te laat om aandelen Microsoft in uw portfolio op te nemen. Het is één van mijn toppers voor de komende jaren. En mocht de beurs weer eens echt onderuit gaan, dat is dit aandeel altijd de moeite waard om bij te kopen.

Microsoft zit niet in de portfolio van GroeiDividend, omdat het aandeel nog een te korte historie heeft van dividendverhogingen. Maar Eveline Vrisekoop tipt het aandeel al enige tijd als een potentiele kandidaat voor haar portfolio. Soms moet je als belegger je tijd een beetje vooruit zijn. En bij Microsoft ziet u hoe u een mooi rendement kunt opbouwen met een kwaliteitsaandeel.
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann