Jaargang 4, nummer 70, 5 oktober 2015

  

Sportshop te goedkoop

Eric Poelmann

Vandaag besteed ik aandacht aan een relatief kleine onderneming. Het is een winkelketen gespecialiseerd in sportartikelen. De onderneming is zo’n 40 jaar geleden opgezet door drie jeugdvrienden in de staat Indiana onder de naam Athlete’s Foot. Na zo’n vijf jaar groei in Indianapolis en omstreken was de onderneming klaar om ook in andere staten winkels te openen. Maar omdat de naam Athlete’s Foot alleen in Indiana gebruikt mocht worden, moest de keten zoeken naar een nieuwe naam. En die werd gevonden:  Finish Line (NASDAQ: FINL). De winkelketen verkoopt sportschoenen, kleding en andere sportartikelen. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot 1014 winkels. Het belangrijkste assortiment is schoenen, waarmee 89% van de omzet wordt gerealiseerd. Je kunt er merken krijgen als Nike, Under Armour, Puma, New Balance, Adidas, Reebok en Air Jordan.

Oplopend dividend
Finish Line keert sinds 2004 dividend uit. Dat was lang een kwartaaldividend van 2,5 cent maar daar kwam in 2008 verandering in. In dat jaar werd voor het eerst het dividend verhoogd en vanaf 2010 zien we het kwartaaldividend elk jaar met 1 cent stijgen. Begin dit jaar werd de laatste dividendverhoging doorgevoerd en wordt aan de aandeelhouders een kwartaaldividend van 9 cent uitbetaald, ofwel 36 cent per jaar. Daarmee wordt een dividendrendement gerealiseerd van 1,86% per jaar. Omdat de stijging van het dividend 4 cent per jaar is sinds 2010, zien we de procentuele stijging van het dividend wel afnemen. Maar de stijging was in 2015 nog altijd 12,5% en dat is veel meer dan de gemiddelde stijging van 8% bij de S&P 500 aandelen dit jaar. En de groei blijft nog wel even doorgaan, want het management heeft aangegeven het dividend elk jaar te willen optrekken. Dat kan ook gemakkelijk, want de payout ratio is nu slechts 20%.

Inkoop aandelen
Maar het management doet nog meer voor zijn aandeelhouders. Finish Line koopt ook nog eigen aandelen in, waarmee de waarde van de overige aandelen toeneemt. Over de afgelopen 5 jaar werd voor een totaal van $250 miljoen aan eigen aandelen van de beurs gehaald. En er staat nog een programma open voor de inkoop van 4,8 miljoen aandeel met een beurswaarde van ongeveer $92 miljoen. In het afgelopen boekjaar werd bij de eigen inkoop een gemiddelde koers betaald van $25,20. Kennelijk vond het management dit een acceptabele koers, maar op dit moment kunnen we het aandeel op een 23% lagere koers in onze portfolio opnemen dan wat de onderneming ervoor betaald heeft. Want vrijdag sloot het aandeel op $19,32.

Hoe komt dat?
Zo’n lage koers hebben we in geen 2½ jaar gezien. Dat komt, omdat Wall Street veel te negatief reageerde op de laatste cijfers van Finish Line. Vorige week vrijdag publiceerde de onderneming de cijfers en daarmee ging de koers bijna 20% onderuit. Bij zo’n koersdaling zou je denken dat het erg slecht gaat. Maar zo heel slecht gaat het niet. Finish Line haalde een kwartaalomzet van $483 miljoen, terwijl de analisten $491 miljoen hadden verwacht. Maar dat was ook gelijk het enige negatieve, dat ik in de cijfers kon ontdekken. De winst was volgens verwachting en 5,6% hoger dan vorig jaar. Voorraden, marges en kosten waren op plan. Er was geen reden voor zo’n negatieve reactie op de beurs en het management verwacht voor het lopend kwartaal goede resultaten. Onder $21 zie ik dit aandeel als een koopje.  

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann