Jaargang 4, nummer 71, 7 oktober 2015

  

Extra dividend op komst

Eric Poelmann

 
Dividend is voor mij het belangrijkste criterium om een aandeel te kopen. Dat doe ik inmiddels 18 jaar. Toen ik vijftig werd, besloot ik mijn belegginsstrategie drastisch te veranderen. Daarvoor speculeerde ik nog wel eens. Sommige aandelen die ik kocht gingen omhoog, andere weer omlaag. Maar toen ik de 50 passeerde nam ik de confronterende beslissing de plussen en minnen eens onder elkaar te zetten. En met de uitkomst was ik niet echt blij. Toen heb ik de knoop doorgehakt. Ik wilde mij gaan specialiseren op aandelen, die inkomen genereerden. En van die beslissing heb ik tot op heden geen spijt gehad.  

Verschillen
Ook bij dividendaandelen moest ik nog wel het één en ander leren. Want niet alle dividendaandelen zijn hetzelfde. Hoog dividendaandelen bijvoorbeeld brengen wel veel inkomen, maar hebben ook een verhoogd risico. Preferente aandelen hebben een vast inkomen en waren in de uitverkoop tijdens de kredietcrisis. En bij groeidividend moet je wat geduld hebben, maar dan heb je wel top aandelen die elk jaar meer dividend uitkeren, met na verloop van tijd dividendrendementen van zo’n 10% op de aankoopprijs. Ik heb een portfolio met van alles wat, want spreiding is bij beleggen één van de belangrijkste dingen die je moet doen. En omdat bijna al mijn aandelen elk kwartaal een dividend uitkeren, wordt het inkomen uit mijn aandelen gelijkmatig over het hele jaar gespreid. 

Uitzondering
Ik heb er echter een paar aandelen bij zitten, waarbij het inkomen niet zo gelijkmatig is en over één daarvan wil ik het vandaag met u hebben. Het gaat over de verzekeraar RLI Corp (NYSE: RLI), die in 31 van de laatste 35 jaar winstgevend is geweest. Deze verzekeraar heeft een goede reputatie, wat zichtbaar wordt in de A+ waardering door Standard & Poor’s. Het management van RLI wil de aandeelhouders laten meeprofiteren in de jaren dat de onderneming succesvol is. Maar verzekeraars kunnen ook wel eens mindere jaren hebben. Vooral als Amerika wordt getroffen door natuurrampen zoals orkanen en aardbevingen. Hoewel verzekeraars zich trachten in te dekken voor rampen als deze, wordt het resultaat over het algemeen toch negatief beïnvloed. RLI probeert de gevolgen daarvan voor de aandeelhouders zo gering mogelijk te houden. Aandeelhouders waarderen het immers niet, als het dividend om wat voor reden ook wordt teruggeschroefd. RLI houdt het normale dividend dus op een niveau, dat altijd kan worden uitgekeerd. Dat normale dividend keert RLI al sinds 1988 uit. Toen was het kwartaaldividend nog 1,28 cent per aandeel. De verzekeraar verhoogt zijn dividend jaarlijks en zit dit jaar op een kwartaaldividend van 19 cent per aandeel. Daarmee komt het dividendrendement uit op 1,42%. Vorig jaar was dat nog 18 cent. Met een payout ratio van 24% is dit dividend betrekkelijk veilig. RLI kan dat doen, omdat zij haar inkomen krijgt uit twee richtingen. Op de eerste plaats uit de premies. Maar ook uit de beleggingsresultaten van de reserves van de onderneming.

Extra
Met een dividendrendement van 1,42% valt de onderneming niet echt op. Alleen de belegger die wat dieper duikt in de uitkeringen van RLI, komt tot de ontdekking dat deze verzekeraar met name in de laatste jaren veel meer uitbetaalt aan zijn aandeelhouders dan die 1,42%. RLI begon hiermee in 2010. In dat jaar kregen de aandeelhouders een extraatje van $3,50 per aandeel. In 2011 was dat $2,50, in 2012 was dat wederom $2,50, in 2013 was dat met $1,50 wat minder en in 2014 werd het extra dividend weer verhoogd naar $3,00. Over twee weken  komt de verzekeraar met de resultaten over het derde kwartaal. Ik verwacht daarbij dat de beleggingsresultaten wat onder druk zullen staan, maar dat de operationele resultaten iets beter zijn dan vorig jaar. Kort daarna zal het volgende dividend bekend gemaakt worden. Voor beleggers, die snel wat geld willen verdienen, is dat belangrijk, want in november komt RLI met zijn jaarlijkse extra dividend. Kijken we naar het dividend van vorig jaar, dan heeft RLI met het verborgen dividend een totaal dividendrendement van 7%. Dat is voor een verzekeraar een mooi rendement.  

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann