Jaargang 4, nummer 73, 21 oktober 2015

  

Een aandeel met een flinke korting

Eric Poelmann

 
Steeds meer spaarders worden beleggers. Ze zijn het beu om hun geld aan de bank te geven en er nagenoeg niets voor terug te krijgen. Ze brengen hun geld naar de beurs in de hoop dat dit meer oplevert dan op een spaarrekening. Het extra risico wordt op de koop toe genomen. Ik denk, dat deze trend nog wel even zal duren. Wie wat risico niet uit de weg wil gaan, zou eens moet kijken naar het Western Asset Emerging Market Debt Fund (NYSE: ESD). Het gaat hier om een closed-end fund, dat behoorlijk is ondergewaardeerd. Het fonds belegt in staats- en bedrijfsobligaties in opkomende markten. Beleggers, die op inkomen uit zijn, houden van een dividendrendement van 9% en de aandelen worden nog aantrekkelijker, omdat ze met een korting op de beurs kunnen worden gekocht.

Waarom korting
Een closed end fonds is een beleggingsfonds, waarvan de koers wordt bepaald door vraag en aanbod op de beurs. Die koers is dus niet de werkelijke intrinsieke waarde van het fonds. De intrinsieke waarde is de optelling van de beleggingen die het fonds in zijn portefeuille heeft, gedeeld door het aantal aandelen dat het fonds heeft uitgeven. We noemen dat de net asset value (NAV). De koers van het aandeel ESD ligt zo’n 18% onder de NAV. Dat is de korting die u krijgt als u het aandeel ESD vandaag zou kopen. Kopen in de opkomende markten is niet zonder risico, maar dankzij de korting wordt een deel van dat risico weggenomen. Daar komt bij, dat beleggen in obligaties in de regel minder risicovol is, dan beleggen in aandelen.  De aandelen ESD worden met zo’n grote korting verhandeld, omdat beleggers bang zijn dat de beurzen in de opkomende markten nog verder onderuit gaan. De NAV bij de aandelen ESD ligt rond $17 maar de koers ligt rond de $14. Een korting op de NAV zien we wel vaker, maar zo’n hoge korting is niet rationeel. Een fonds kan eigen aandelen inkopen om het verschil tussen koers en NAV te verkleinen, maar dat acht ik hier niet waarschijnlijk. Als de angst van beleggers rond de opkomende markten weer wat afneemt, zal het verschil vanzelf kleiner worden.   

Spreiding
Een voordeel van een belegging in een closed-end fonds is, dat je als belegger voor een klein bedrag heel gespreid kunt beleggen. ESD heeft een portfolio met 235 posities in 48 landen. De top drie landen in het fonds zijn Mexico (13,2%), Indonesië (8,4%) en Rusland (8,3%). Het valuta risico is te overzien, want 97% van alle beleggingen van het fonds zijn gedaan in dollars. Het is vaak moeilijk te verklaren, waarom de actuele koers van een fonds een korting geeft op de NAV. De dollar kan een reden zijn. Als de dollar een beetje stijgt, moeten de uitgevers van de obligaties, gemeten in lokale valuta, meer opbrengen om aan hun verplichtingen te voldoen. En als de dollar heel veel stijgt, dan is er een kans, dat de uitgever niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. Theoretisch kan de dollar nog flink stijgen, maar die kans acht ik niet zo groot. En we hebben met de korting van 18% al een flinke veiligheidsmarge ingebouwd.

Speculatiever
Zoals aangeven heeft ESD 235 posities in portefeuille, waarvan 97% in dollars en de overige 3% in de Chinese yuan, de Indiase rupee en de Mexicaanse peso. De gemiddelde coupon is 6,3%. Het fonds leent 15,7% van zijn portfolio om daarmee het rendement te kunnen verhogen. Dat ligt momenteel rond 9%. Dat doen closed-end fondsen wel vaker, maar ESD doet dat met mate. Gemiddeld lenen de closed-end fondsen 30%. Door dat lenen krijgen we een hoger dividend, maar daarmee wordt de belegging wel volatieler. In het voordeel van het fonds spreekt weer, dat 68,4% is belegd in staatsobligaties, die als veiliger gelden en 28,5% in bedrijfsobligaties, die doorgaans een hogere coupon hebben. Het fonds betaalt maandelijks een dividend uit van 10,5 cent per aandeel. Door de korting ligt het dividendrendement rond 9%. Ik vind dit aandeel aantrekkelijke voor de beleggers, die wat risico niet schuwen.

Wilt u meer tips over aandelen, die maandelijks uitbetalen, dan moet u een abonnement nemen op ElkeMaandDividend. Zo’n abonnement kost niet veel en Paul van den Heuvel besteedt uitvoerig aandacht aan dit alternatief voor sparen en met hoge dividenden. Wilt u meer weten klik dan hier.

  

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann