Jaargang 4, nummer 74, 26 oktober 2015

  

Goed nieuws afgelopen week

Eric Poelmann

  
De afgelopen week was er één met goed nieuws van de bedrijven waar ik met enige regelmaat aandacht aan besteed. Allereerst was daar
Microsoft (NASDAQ: MSFT). De afgelopen maanden heb ik aangegeven, dat ik geloof heb in de nieuwe CEO van de onderneming Satya Nadella. Hij zet in op Cloud en zag de omzet daaruit in het afgelopen kwartaal met 78% groeien. Ook de komende kwartalen kunnen we hier met groei rekenen. Maar het beste van Microsoft zien we de komende jaren. De onderneming verkoopt zijn software immers niet meer voor een eenmalig bedrag. Het gaat via abonnementen. Dat wil zeggen, dat de inkomsten van nieuwe software niet meer ineens bij Microsoft binnen komt, maar dat de inkomsten de komende jaren met de regelmaat van de klok blijven binnenkomen. Dat maakt de onderneming nog stabieler en winstgevender dan het al was. Het is in dit kader logisch dat de omzet nu wat terugvalt, maar dat haalt de onderneming straks weer gemakkelijk in. Maar de winst stijgt. Analisten hadden met 59 cent per aandeel gerekend. Dat is 67 cent per aandeel geworden. De koers van het aandeel steeg vrijdag met meer dan 10%. Dat is veel maar met een dividendrendement van 2,72% is het aandeel in mijn ogen nog altijd aantrekkelijk. Het dividend is onlangs verhoogd en gaat u er maar vanuit, dat dit volgend jaar weer het geval zal zijn.

Ommekeer
Een ander aandeel dat regelmatig de revue passeert, is McDonald’s (NYSE: MCD). De afgelopen paar jaar was het een beetje kommer en kwel met het aandeel. Eén van de oorzaken was het menu. Te complex en dat leidde tot lange wachtrijen met name voor de drive-through. Dat laatste heeft de nieuwe CEO Steve Easterbrook aangepakt. Een ander probleem is de kracht van de dollar. Meer dan de helft van de omzet komt uit het buitenland en Europa neemt daar met een aandeel van zo’n 40% een belangrijke positie in. Aan de dollar kan de onderneming niet zoveel veranderen. Dat blijft nog even tegenzitten. Maar niet zolang meer, want als de dollar niet veel meer in waarde toeneemt, zal de vergelijking met vorig jaar de komende kwartalen een stuk beter gaan uitpakken. Dan gaan de maatregelen, die de onderneming heeft genomen, een veel grotere rol spelen.

Amerika en China
Daarom is het goed vast te stellen dat het met name in Amerika weer een stuk beter gaat met McDonald’s. Daar speelt de koers van de dollar immers geen rol van betekenis en de resultaten van de grootste ingreep moeten dit kwartaal zichtbaar worden. Het ontbijtmenu is nu de hele dag verkrijgbaar. Toen ik van de week om 3 uur in de middag bij McDonald’s binnenliep, zei de man achter de kassa good morning tegen me. Ik moest lachen en ik weet niet of het nu een grapje was of dat het ingestudeerd was, maar hij onderstreepte dus wel dat ontbijtmenu. Ik had er in het begin niet zoveel geloof in, maar deze nieuwe maatregel krijgt in Amerika zoveel aandacht, dat het succes wel eens groter kan zijn dan ik aanvankelijk dacht. En wat China betreft, ook daar gaat het een stuk beter. De Chinese yuan is aan de dollar gekoppeld, dus valutaproblemen heeft de onderneming daar niet. En de problemen met het voedsel ebben inmiddels wat weg.

Belasting
Het kwartaalresultaat kwam met $1,40 per aandeel 28% hoger uit dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. En dat bij een lagere omzet. Dat is opmerkelijk en niet alleen toe te schrijven aan efficiency verbetering. De onderneming reserveerde ook aanzienlijk minder voor belastingen. Daar was zelfs het grootst deel van de resultaatverbetering aan toe te schrijven. Toch denken veel analisten in Amerika, dat het aandeel nu kan doorstomen naar $130. Het dividend staat nu op $3,40 en ik denk, dat er in november nog een kleine verhoging in zit. Het dividendrendement is nog altijd een mooie 3%.

  

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann