Jaargang 4, nummer 75, 28 oktober 2015

  

Een dividendaandeel voor altijd

Eric Poelmann

  
Een serieuze belegger is altijd bezig met zijn portfolio. Je moet immers op de hoogte blijven van de resultaten van de ondernemingen in de portfolio. En hoe groter het belegd vermogen, hoe meer posities er in de portefeuille zitten. Dat moet ook wel, want spreiden is één van de belangrijkste wetten voor veiligheid in de portfolio. Daarom is het belangrijk een aantal posities in te nemen met aandelen, die wat minder aandacht vragen. Gewoon omdat ze fundamenteel goed zijn en historisch bewezen hebben stabiel te zijn. Zo’n aandeel is de Amerikaanse telecom gigant ATT (NYSE: T). Het aandeel is niet duur en heeft een mooi dividend. Bovendien heeft de onderneming zich strategisch goed voorbereid op de komende jaren en is het een typisch groeidividend aandeel. 

Free cash flow
Allemaal elementen waarbij ik het gevoel heb een veilig aandeel te bezitten. ATT heeft een dividendrendement van 5,6%. Dat is bijna vijf keer meer dan u bij een bank aan rente krijgt. En de free cash flow is zo hoog, dat het dividend verder omhoog kan. In de afgelopen 12 maanden genereerde ATT een free cash flow van $12,3 miljard. De free cash flow ontstaat door de investeringen van de operatonele winst af te trekken. Vanuit de free cash flow wordt bij een bedrijf als ATT het dividend betaald. Niet vanuit de netto winst, want daarin zitten de afschrijvingen. Die afschrijvingen noemen de Amerikanen een non cash event. Afschrijven is boekhouden, niet geld uitgeven. Daarom is hier de free cash flow de maatstaf voor het dividend. Gebaseerd op de 6,15 miljard uitstaande aandelen met een kwartaaldividend van 47 cent, geeft ATT op jaarbasis zo $11,5 miljard aan dividend uit. 

DirecTV
Die $11,5 miljard kan ATT dus gemakkelijk betalen, maar die free cash flow gaat binnenkort nog flink omhoog. Dat komt door de overname van DirecTV. Die onderneming had vorig jaar een free cash flow van $3 miljard. En daar komen na de aanloopkosten nog synergie besparingen van $2,5 miljard bij de komende jaren. De free cash flow gaat dus boven de $16 miljard uitkomen. Daar komen nog twee andere overnames in Mexico bij, waarmee de free cash flow nog verder omhoog kan. 

Rust
De omzet van ATT is en blijft stabiel. Abonnementen-omzet is iets dat elke maand terugkomt. Je kunt als onderneming niets beters hebben dan omzet, die met de regelmaat van de klok binnen komt. Dat geldt niet alleen voor mobiel bellen, maar ook voor de tv abonnementen van DirecTV. En de toekomst is veel belovend, omdat ATT het middelpunt gaat worden van wat we noemen Internet of Things. Bijna alles gaat straks gekoppeld worden aan internet. Cisco denkt daarbij aan een vertienvoudiging van het gebruik van internet in de komende vier jaar. Consumenten gaan veel meer data gebruiken. Met de overnames in Mexico wil ATT zijn vleugels uitslaan naar Midden en Zuid Amerika. En met DirecTV verwacht ATT een groter aandeel in mobiel video. Wereldwijd zal het gebruik van mobiele data flink toenemen en dat zal ATT geen windeieren leggen. Onder $34 kunt u het ATT aandeel rustig kopen en u hoeft voorlopig niet meer naar het aandeel om te kijken. De inkomsten komen immers vanzelf.

Het aandeel wordt ook door Eveline Vrisekoop gevolgd bij GroeiDividend. ATT verhoogt immers elk jaar zijn dividend en als u het aandeel nu koopt, stijgt uw rendement op de kostprijs de komende jaren vanzelf naar 6%, 7%, 8% of meer. Bij welke bank ziet u dat nog? Wilt u meer over deze nieuwsbrief weten, klik dan hier.  

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann