Jaargang 4, nummer 76, 2 november 2015

  

Meer dividend met water

Eric Poelmann

  
Als inwoner van Californië word ik dagelijks geconfronteerd met het enorme watertekort. De gazons om de huizen zijn verdord. De staat heeft haar inwoners immers verzocht met sproeien van tuinen te stoppen en de mensen geven daar massaal gehoor aan. Het watertekort in Californië is groot. Dat viel mij ook op toen ik onlangs een week vakantie nam en een tour maakte door de staat waar ik woon. Californië kent veel stuwmeren, maar je kon goed zien, dat die half leeg staan. De droogte krijgt inmiddels veel aandacht in Californië. Het tekort aan water is niet omdat er nu toevallig een paar jaar minder regen gevallen is of minder sneeuw in de bergen. Het tekort is structureel. Californië is immers een enorme landbouw staat. Dat valt goed op als je de moeite neemt wat rond te rijden in deze mooie staat. Overal in de lage gedeeltes van het land vind je landbouw. Ik ben daar echt van onder de indruk geraakt. Mijn vrouw houdt van vissen en zo af en toe gaan we naar de Salton Sea om wat Tilapia te vangen. Ook rondom de Salton Sea vind je enorm veel landbouw. We reden voorbij een akker waar juist tomaten waren geoogst. Mijn vrouw vroeg de boer of ze wat overgebleven tomaten mocht rapen en dat mocht. Ze kwam even later terug met een zak vol enorm grote tomaten. Op zijn Amerikaans dus. Alles is hier immers groot. Ook de tomaten.

Water leverancier
Als er minder water is zou je mogen verwachten, dat de leverancier van dat water minder kan verdienen. Dat is niet het geval. Of misschien nog niet. American States Water Company (NYSE: AWR) is een leverancier van water in Californië. De onderneming heeft 258.000 klanten. American States Water levert niet alleen water. Ze zuivert ook riool- en afvalwater en levert elektriciteit in hoger gelegen gebieden zoals Big Bear Lake. Als belegger zou je je kunnen afvragen of je aan een saaie business zoals water wel wat kunt verdienen. Ik kan u bevestigen, dat kan! American States Water geeft een heel betrouwbaar en stabiel inkomen. In het kwartaal dat per 30 juni afliep, verdiende de onderneming 41 cent per aandeel tegen 39 cent in het vergelijkbare kwartaal een jaar geleden. En heel eerlijk gezegd denk ik, dat de onderneming die ontwikkeling in stand kan houden. Want hoe gaat dat bij nutsbedrijven? Als het product schaars wordt, gaat de prijs omhoog.

Groeidividend
American States Water keert sinds 1990 dividend aan zijn aandeelhouders uit. En de onderneming verhoogt dat dividend regelmatig. Niet elk jaar overigens. Maar wel zo regelmatig, dat de onderneming in de lijst staat van ondernemingen met een oplopend dividend van GroeiDividend. En deze onderneming moet in staat zijn om zijn dividend te blijven verhogen. Over de afgelopen vijf jaar heeft American States Water zijn dividend met gemiddeld 11% per jaar naar boven aangepast. En het management verwacht dat het de onderneming in de komende vijf jaar met gemiddeld 5% per jaar kan laten doorgroeien. Die groei kan ook worden gerealiseerd door overnames zoals onlangs, toen Rural Water Company werd overgenomen. Ook de payout ratio van 55,6% laat toe, dat het dividend verder wordt verhoogd. Op dit moment is het dividendrendement 2,2%.  

Regen
En het is dan wel droog in Californië, maar dat zal niet zo blijven. Als we de weersprofeten mogen geloven, krijgen we de komende winter een enorme bak regen in zuid Californië. Die regen komt dankzij El Nino. We kunnen hier nu dagelijks op tv zien hoe de laatste El Nino in Californië heeft huis gehouden. Inwoners hier wordt aangeraden zich toch vooral te verzekeren tegen wateroverlast. Voor American States Water zou dit betekenen, dat de waterreserves weer wat kunnen worden opgebouwd. Dat is nodig ook, want na de regen zal de zon in Californië weer uitvoerig schijnen en de vraag naar water zal hier altijd groot blijven.  

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann