Jaargang 4, nummer 78, 11 november 2015

  

Dreun voor REIT’s

Eric Poelmann

 
Tot nu toe ben ik ervan uitgegaan dat de rente in Amerika onveranderd zou blijven, maar het banenrapport van afgelopen vrijdag lijkt roet in het eten te gooien. De cijfers zijn gewoon te goed en volgen we de banencijfers, dan moeten we ervan uitgaan dat de economie in Amerika het goed doet. Ondernemers hebben in oktober openingen geboden voor 271.000 nieuwe banen, de agrarische sector niet meegerekend. Dat was het hoogste aantal in 2015. Tegelijkertijd viel het werkloosheidspercentage terug naar het laagste punt  van 5% in 7½ jaar. Gerekend was met 180.000 nieuwe banen en een percentage van 5,1%. Beleggers reageerden onmiddellijk in de veronderstelling, dat de eerste renteverhoging in bijna 10 jaar volgende maand voor de deur staat en Fed voorzitter Janet Yellen deed daar nog een schepje bovenop. Goud en rentegevoelige aandelen moesten een flinke veer laten. Zelf was ik tot nu in de veronderstelling dat de rente voorlopig niet zou worden aangepast, omdat daarmee de dollar door het dak zou gaan. Dat laatste zien we ook gebeuren. Dat is niet goed voor de Amerikaanse export en voor Amerikaanse bedrijven met inkomsten uit activiteiten in het buitenland. Zoals Procter & Gamble, McDonalds en Johnson & Johnson om er maar een paar te noemen. De vraag lijkt nu niet meer te zijn of de rente omhoog gaat, maar in welk tempo. Het lijkt me dat de verhoging met 0,25% inmiddels in de koers van de dollar is ingecalculeerd. Maar de vraag is, of de Fed in 2016 verder gaat verhogen en met hoeveel. Het zullen wel kleine stapjes zijn, maar veel kleine stapjes kunnen ook leiden tot een rente van 1% of zelfs 2%.

REIT’s onderuit
Vrijdag werd er een dreun uitgedeeld aan de koersen van de REIT’s. Zij werken immers met veel geleend geld en een hogere rente zal doorwerken in de kosten van de REIT’s, waardoor de winsten zullen gaan dalen. Dat is althans de redenering van beleggers en die redenering was reden om de REIT’s massaal in de verkoop te doen. Toch vraag ik mij af of veel beleggers hier niet een beetje doorslaan. Het management van de REIT’s heeft er al lang rekening mee gehouden dat een renteverhoging tot de mogelijkheden behoort. Veel van de bestaande leningen zijn in langlopend omgezet, dus die kosten zullen voorlopig niet al teveel stijgen. Dat is anders voor nieuwe leningen. Die zullen ongetwijfeld wat duurder worden, maar ook hier kan men zich afvragen, hoever de Fed de rente wil laten stijgen. Die vraag is momenteel niet te beantwoorden. Als de Fed de komende tijd 8 stapjes van 0,25% wil maken, dan betekent dat een korte rente in Amerika van 2%. Dat betekent, dat we een dollarkoers mogen verwachten van 80 of 90 cent ten opzicht van de euro. Dat is leuk voor de waarde van onze dollarportfolio, maar de vraag is wat de langlopende rente tegelijkertijd gaat doen.

Koop op dip
Let wel, het is echt niet 100% zeker dat de rente in december omhoog gaat. Op het moment dat ik mijn column schrijf (maandag) is de beurs in Amerika net open en zijn de rentegevoelige aandelen weer verder naar beneden. De CME groep schat de kans dat de rente omhoog gaat in december, is gestegen van 58% naar 70%. Dat is nog altijd geen 100%. Maar als het niet in december gebeurt, dan is de kans dat het begin volgend jaar gebeurt toch wel groot. Mijn advies is kopen op een dip. Kijk daarbij vooral naar de REIT’s in de zorgsector zoals Medical Properties Trust (NYSE: MPW) en Omega Health Care (NYSE: OHI).  

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann