Jaargang 4, nummer 82, 30 november 2015

  

Een aandeel om oud mee te worden

Eric Poelmann

 
Veel bejaarde beleggers zoeken naar wegen om met hun kapitaal een vast inkomen voor jaren te genereren. Obligaties waren in het verleden hiervoor de aangewezen weg, maar obligaties leveren lang niet meer zoveel op als in de jaren negentig. Ook spaarrekeningen leveren zo goed al niets meer op. Dat is anders met een aantal hoogrenderende aandelen. Lang niet allemaal overigens, want veel aandelen met een hoog dividend hebben het gevaar, dat het dividend niet verzekerd is. Dat is in theorie natuurlijk bij geen enkel aandeel het geval, maar beleggers moeten wel opschuiven richting aandelen omdat obligaties nu vaak nog minder opleveren dan de inflatie.

Gezondheidszorg
Een groep aandelen, die flink last heeft gehad van een mogelijk oplopende rente in Amerika, zijn de real estate investment trusts (REIT). Ik heb de indruk dat de koersdalingen bij de REIT’s wat overtrokken zijn. Ik ben nog altijd positief op REIT’s, die zich richten op de gezondheidszorg. De westerse wereld wordt de komende jaren geconfronteerd met een enorme vergrijzing. Die veroudering van de samenleving zorgt ervoor, dat relatief veel meer mensen belanden in ziekenhuizen, verpleeginrichtingen en zorgcentra. Ook zullen meer mensen zich wenden tot artsen en geneeskundige specialisten die in Amerika lang niet altijd in ziekenhuizen werken, maar vaak in soort medische kantoren. Al die gebouwen moeten worden gefinancierd en uiteindelijk betaalt de consument voor al die zorg. Ofwel via de overheid en verzekeringen, ofwel uit eigen zak.

Mooi rendement
Investeren in onroerend goed in de zorg is dus iets dat lang lonend zal zijn, want de vergrijzing zet door. Als de koersen van de REIT’s in de zorg onder druk staan, wordt het tijd om extra aandacht aan deze groep aandelen te besteden. Vandaag licht ik er één uit HCP (NYSE: HCP). Het aandeel staat inmiddels zo’n 30% onder de hoogste koers en heeft een dividendrendement van 6,4%. Dat is best veel als we ons realiseren, dat de rente nog altijd bijna op nul staat. En zelfs as de Fed de rente in 2016 in stapjes van een kwart procent verhoogt naar 1%, dan nog is 6,4% een heel mooi rendement. Bovendien heeft HCP de afgelopen jaren bewezen het dividend met regelmaat te verhogen. Deze REIT doet dit al sinds 1988! En het zal mij niet verbazen als de volgende dividendverhoging in februari van het komend jaar zal worden uitbetaald.

Resultaat omhoog
Dat kan ook gemakkelijk, want de onderneming heeft ook in het afgelopen kwartaal weer goede resultaten kunnen melden. Zo ging de FFO (funds from operations) met 5% omhoog naar 79 cent per aandeel. De FFO is bij een REIT belangrijker dan de winst per aandeel. De winst wordt immers beïnvloed door afschrijvingen, maar die afschrijvingen zijn boekhoudkundig. Zij zijn niet van invloed op wat er aan middelen in de kas overblijft en dat is weer belangrijk voor de uitbetaling van het dividend. HCP is een aandeel, waar u als belegger nog jarenlang plezier van kunt hebben. Ik denk dat een mogelijke renteverhoging al lang in de koers van het aandeel is verwerkt. En als u het aandeel nu koopt, zal door de stijging van het dividend het rendement op de kostprijs alleen maar verder stijgen. 

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann