Jaargang 4, nummer 84, 7 december 2015

  

Kanshebbers voor 2016 (1)

Eric Poelmann

 
We zitten alweer in december. De sint is net langs geweest en de kerstman is onderweg. Als belegger vraag ik mij af, wat hij voor 2016 voor ons in petto heeft. De komende drie afleveringen ga ik hem wat helpen, al blijft vooruitkijken bij beleggen een beetje koffiedik kijken. Bij het vooruitkijken ga ik, zoals u van mij gewend bent, niet op de speculatieve toer. Mijn tips voor 2016 zijn en blijven aandelen met een degelijk dividend. Wat koerswinst is natuurlijk meegenomen, maar het dividend blijft het belangrijkste.
 

Groei valt wat terug
Mijn eerste tip zit in de technologiesector. En ik kom dan gelijk uit bij het grootste bedrijf ter wereld gemeten in beurswaarde. Ik heb het dan natuurlijk over Apple (NASDAQ: AAPL). Het aandeel staat genoteerd voor 12 keer de winst over het afgelopen boekjaar, dat eindigde in september. En die koers/winst verhouding staat zelfs lager als we de cash uit de koers halen. We zitten dan in de enkele cijfers, onder de 10 dus. Apple heeft het moeilijk om het kassucces van de onderneming, de iPhone, te vervangen door iets anders. En de groei in de iPhone omzet valt vrijwel zeker terug. De hele smartphone markt lijkt trouwens toe aan een verzadiging. De iPhone 6 en 6s hadden nog de mogelijkheid voor een echte upgrade. Het lang verwachte grote beeldscherm. Maar wat zal de volgende iPhone moeten bieden om de consument aan het kopen te zetten? Beleggers gaan er daarom vanuit, dat de winst van Apple de komende twee jaar wel zal groeien, maar niet meer in de dubbele cijfers. Dat lijkt niet veel. Maar kijk eens naar veel andere aandelen, zoals die in de foodsector bijvoorbeeld. Daar hebben veel bedrijven een koers/winst verhouding van 20 of meer, waarbij die bedrijven flink in de schulden zitten in plaats van een cash overschot hebben zoals Apple dat heeft.
 

Wordt de auto de volgende hit?
Apple is er de laatste jaren in geslaagd alle groeiverwachtingen te overtreffen. De afgelopen 12 kwartalen wist de onderneming de winstramingen telkens te overtreffen. De onderneming zorgt er zelf voor, dat de verwachtingen niet al te hoog gespannen zijn. De prognoses zijn gematigd, maar worden telkens weer overtroffen. En zelfs als dat eens niet zou gebeuren, dan nog is dit een aandeel, dat op de lange termijn nog veel te bieden kan hebben. Denk daarbij aan de ontwikkelingen van een nieuwe auto, al zal het nog wel een paar jaar duren voordat Apple daarmee op de markt komt. Maar kijk naar Tesla en zie hoe hoog de koers daar kan oplopen, zonder dat de onderneming nog maar een dollar heeft verdiend. Dat moet de komende jaren nog allemaal in de koers verwerkt worden. Het volgend jaar denk ik dat de koers van Apple met 20% omhoog kan, gesteund door wederom een stijging van het dividend.  

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann