Jaargang 4, nummer 86, 14 december 2015

  

Kanshebbers voor 2016 (3)

Eric Poelmann

 
Vandaag mijn derde aanbeveling in de aanloop van 2016. Wilt u de eerste twee afleveringen nog eens doorlezen, klik dan hier en hier. Vandaag kom ik met een onderneming, waar je eigenlijk met de aanstaande renteverhoging in Amerika niet zoveel aandacht voor zo moeten hebben. Het gaat om een REIT in de zorgsector. Over Medical Properties Trust (NYSE: MPW) heb ik het in deze column al vaker gehad. Deze REIT is dit jaar zo’n 30% in koers gedaald, maar ik denk, dat het aandeel zich in 2016 kan herstellen.

 
Koers kan omhoog
Zoals zoveel REIT’s in de zorgsector, heeft Medical Properties in de afgelopen jaren nogal wat geïnvesteerd. Logisch, want de onderneming kon goedkoop lenen. Alleen al in 2015 investeerde deze REIT voor $1,5 miljard in ziekenhuizen. Daarbij werd meer geleend dan oorspronkelijk de bedoeling was. De uitgifte van nieuwe aandelen bleef achter bij de verwachting, omdat de koers van het aandeel teveel onderuit ging. Daar heeft Medical Properties nog steeds last van, met als gevolg dat we op korte termijn geen nieuwe emissie meer hoeven te verwachten. Het management gaat de schuld afbouwen met de verkoop van een aantal projecten. Een afbouw van de schuld kan een positieve uitwerking hebben op de koers van het aandeel. En die koers kan zeker omhoog. Het aandeel noteert voor negen keer de FFO (funds from operations) vergelijkbaar met de koers/winst verhouding bij gewone aandelen. Dat is veel minder dan de 12 keer FFO in het verleden. Bovendien noteert de koers 20% onder de NAV (net asset value).

 
Onderwaardering
Medical Properties is de enige beursgenoteerde REIT die uitsluitend in ziekenhuizen heeft geïnvesteerd. De REIT koopt of ontwikkelt ziekenhuizen, waarna die worden verhuurd. Onderhoud, verzekering en belasting komen daarbij voor rekening van de huurders. De onderneming heeft 187 projecten in zijn portfolio in Amerika, Duitsland en Engeland. Dit jaar zal de FFO rond $1,23 per aandeel uitkomen bij een omzet van $436 miljoen. Voor 2016 is de verwachting dat de FFO met 9% kan stijgen. Medical Properties heeft de afgelopen vijf jaar voor $4,4 miljard geïnvesteerd, waarvan de helft in de afgelopen twee jaar. Die groei is deels met aandelen en deels met leningen gefinancierd. Per eind september had Medical Properties een schuld van $3 miljard, maar daar staat volgens CEO Edward Aldag een portfolio tegenover, die er nog nooit zo goed heeft uitgezien. Hij vindt dat beleggers die waarde wat over het hoofd ziet, maar hij denkt dat dit zal veranderen als een aantal projecten binnenkort wordt verkocht om de schuld terug te brengen.

 
Dividendverhoging mogelijk
REIT’s moeten 90% van hun winst aan de aandeelhouders uitkeren. Dan zijn ze in Amerika vrijgesteld van vennootschapsbelasting. Aandeelhouders worden in Amerika echter zwaarder belast. Nederlanders betalen 15% withholding tax en kunnen die weer op de belasting in box 3 in mindering brengen. Medical Properties betaalt een dividend van 88 cent per jaar, wat neer komt op een dividendrendement van 7,8%. Ik sluit een dividendverhoging in 2016 niet uit, omdat nu 73% van de FFO voor dividend wordt aangewend, terwijl het management een doelstelling heeft van 80%. Het hoge dividendrendement en de onderwaardering maken Medical Properties Trust een aantrekkelijk aandeel.

Paul van den Heuvel besteedt veel aandacht aan de REIT’s in zijn nieuwsbrief The Dividend Factory. Deze nieuwsbrief is onmisbaar voor beleggers met een voorliefde voor hoog dividend. Wilt u meer weten, klik dan hier.  

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann