Jaargang 4, nummer 87, 16 december 2015

  

Profiteer van de dip

Eric Poelmann

 
Veel beleggers slaat de schrik de afgelopen dagen wat om het hart. De beurzen bewegen zeer volatiel en afgelopen vrijdag schoten de koersen van veel aandelen bijna 2% naar beneden. Maar vrijdag was voor mij een signaal om weer wat te gaan kopen. December is normaliter een erg goede maand voor aandelen. Volgens de Stock Trader’s Almanac is in de laatste 85 jaar de beurs in december 72,9% van de keren gestegen met een gemiddelde winst van 1,4%. Maar nu komt het. De goede ontwikkeling start gewoonlijk pas in de tweede helft van de maand. De eerste helft van december is in de regel zwak. Veel handelaren met wat ervaring kopen in de “oversold condition” in de eerste twee weken van december om vervolgens in de laatste twee weken de aankopen in winst om te zetten.

Tijd om te kopen
Ik denk dat we dit jaar weer zo’n kans hebben, maar daarvoor moeten we eerst zien dat de beurs in of dichtbij een “oversold condition” is. Vrijdag was het zover. De daling van de Dow met meer dan 300 punten kan geleid hebben tot een korte termijn bodem op de beurs. Een rally kan begin deze week het gevolg zijn. Nu speelt er deze week een factor mee, die niet in het technische plaatje past. De Fed vergadert en komt woensdagmiddag NY tijd met een aankondiging over de rente. Aandelen hebben de neiging tot stijgen de dag van de aankondiging en de dag ervoor, maar ze dalen een paar dagen voor de aankondiging. Dat past bij toeval weer allemaal in het decemberplaatje, dat ik u zojuist geschilderd heb. Ik denk dus dat de handelaren al actief zijn. Nu ben ik niet zo’n handelaar, maar als dividendbelegger ben ik wel iemand die graag koopt op dagen, dat de koersen in een dip zitten.

Groot in Japan
Daarom vandaag aandacht voor een verzekeraar, die net op de hoogste koers van het jaar zat toen de beurs ging verzwakken. Ik heb het over Aflac (NYSE: AFL). In het kort houdt deze verzekeraar zich bezig met de dekking van kosten, die normaliter niet door de ziektekostenverzekeraars worden gedekt. Zo hebben veel verzekeraars in Amerika een veel hoger eigen risico dan wij in Nederland gewend zijn. En wordt je geconfronteerd met ernstige ziektes zoals kanker, dan moet je al snel een vermogen uit eigen zak betalen voor behandeling en bijkomende kosten. Aflac biedt extra dekking, zodat wordt voorkomen dat patiënten privé een vermogen kwijtraken door hun ziekte. Aflac werkt in twee landen, Amerika en Japan. Hoewel het hier om een Amerikaanse onderneming gaat, is Aflac in Japan veel groter dan in Amerika. 72% van alle omzet wordt in Japan gegenereerd. Eén op de vier Japanse gezinnen heeft een aanvullende verzekering van Aflac.

Flinke groei
Amerikaanse verzekeraars zijn bezig het eigen risico voor de verzekerden te verhogen. Zo gaat bij onze verzekering het aandeel eigen risico voor de eerste $4000 kosten volgend jaar naar 40% (is nu 30%) en daarboven zijn alle kosten voor de verzekerde tot in totaal de grens van $8000 bereikt is. Daarboven neemt de verzekering 100% van de kosten op zich. Het jaar erop speelt zich weer hetzelfde af. Wordt je met langdurige ziekte geconfronteerd, dan lopen de kosten dus behoorlijk op. Aflac denkt, dat zij door deze ontwikkeling meer nieuwe klanten zal krijgen. Aflac is nogal zuinig als het gaat om de prognoses. Zo werd voor dit jaar een omzetgroei voorspeld van 1-3%, maar de werkelijkheid voor 2015 ligt op 13%. Voor 2016 voorziet het management een zelfde ontwikkeling.

Groeidvidend
De ontwikkeling van de yen ten opzichte van de dollar is voor Aflac een hoofdpijndossier. Het is een probleem dat geldt voor veel Amerikaanse internationals, maar de koers van de dollar ligt dichtbij zijn hoogtepunt. Sinds de dollar is losgekoppeld van het goud zien we dat er een cyclus is ontstaan, waarbij de dollar dan weer 7 jaar naar beneden gaat en dan weer 7 jaar omhoog. We zitten in 2015 aan het eind van de 7 jaar omhoog. Het kan misschien nog even doorgaan, maar dan is de dollarstijging ten einde en gaan we weer 7 jaar omlaag. Dat gaat overigens niet in een rechte lijn. Als de dollar gaat dalen, worden de resultaten van veel Amerikaanse internationals, zoals Aflac, weer beter. Bovendien heeft Aflac het risico teruggebracht door zijn portfolio voor het grootste deel op te bouwen uit dollarbeleggingen. Het kwartaaldividend is onlangs met 5,1% verhoogd naar 41 cent. De onderneming verhoogt sinds 30 jaar zijn dividend elk jaar weer. De koers van het aandeel is vrijdag onder $60 gedoken. Op de slotkoers van vrijdag is het dividendrendement 2,7% bij een payout ratio van 28,7%. Dat geeft nog alle ruimte voor meer dividendverhogingen.  Als u nu koopt, zult u het dividendrendement op de kostprijs elk jaar verder zien oplopen. Onder $60 is kopen het overwegen waard.

Bent u geënteresseerd in aandelen met een groeidividend? De nieuwsbrief van Eveline Vrisekoop is dan onmisbaar. Zij heeft een lange lijst van deze aandelen en geeft daarbij aan of ze koopwaardig zijn. Wilt u meer weten, klik dan hier.  

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann