Jaargang 4, nummer 88, 30 december 2015

  

Techno tip voor 2016

Eric Poelmann

 
De eerste renteverhoging sinds 10 jaar in Amerika hebben we achter ons. De beurs is inmiddels wat omhoog en de dollar doet niet veel. Met andere woorden, deze renteverhoging was al enige tijd ingecalculeerd. Beleggers zijn niet meer onder de indruk van een kwart procentje rentestijging. Achterom kijken naar het beursjaar 2015 heeft niet zoveel zin meer. Het was min of meer een pas op de plaats. Vooruit kijken is interessanter, maar ook een stuk onzekerder. Ik denk, dat we in Amerika in 2016 zeker nog drie keer de rente met een kwart procent zullen zien stijgen. De vraag is in hoeverre deze rentestijging al in de koers van de dollar in ingecalculeerd. Dat kon wel eens meer zijn dan de meesten onder ons denken. Maar als dividendbelegger ben ik natuurlijk in de eerste plaats geïnteresseerd in wat het dividend in het algemeen in 2016 gaat doen. Zeker na de stijging van de afgelopen jaren.

Groeivertraging
Het dividend van de aandelen in de S&P 500 zal in 2016 en de jaren erop minder snel groeien dan we inmiddels gewend zijn. Dat is logisch, want het is weinig realistisch te veronderstellen dat dividenden sneller blijven groeien dan de winsten en cash flow. Dat betekent overigens niet, dat de payout ratio’s niet zullen blijven stijgen. De energie-aandelen zullen moeite hebben hun dividend overeind te houden, laat staat het dividend verder op te trekken. Toch voorspellen de analisten van Goldman Sachs, dat de aandelen in de S&P 500 in 2016 een dividendstijging zullen laten zien van gemiddeld 7%. Dat was dit jaar nog gemiddeld 9%. Maar het zou in 2016 zelfs nog wat minder kunnen worden dan 7%. Door de hoge dollar zullen de winsten waarschijnlijk niet meer stijgen dan 4%.

Ontwikkeling dollar
En dan zijn we gelijk bij het probleem, waar veel Amerikaanse internationals mee te kampen hebben. Door de dure dollar zijn niet alleen Amerikaanse producten duur, maar winsten die worden gegenereerd in het buitenland, vallen door de hoge dollarkoers in dollars lager uit. Toch zie ik aan de waardestijging van de dollar een eind komen. Sinds de dollar is losgekoppeld van het goud is er een cyclus ontstaan, waarbij de dollar dan weer 7 jaar daalt en dan weer 7 jaar stijgt. Dit jaar was het laatste jaar van de 7 jaar stijging. Dat kan misschien volgend jaar nog even uitlopen, maar dan is het toch echt wel over met het oplopen van de dollar. Stijging en daling van de dollar lopen nooit in een rechte lijn, maar de geduldige belegger moet zich instellen op een waardedaling van de dollar in de komende zeven jaar. Dat betekent, dat beleggingen in dollars minder waard zullen worden. Maar het betekent ook, dat de winsten en de dividenden van Amerikaanse bedrijven de komende zeven jaar weer kunnen stijgen. Kortom, voor volgend jaar zie ik de dividenden wat minder stijgen, maar dat kan de jaren erop weer beter worden.

Uitzondering
Niet alle bedrijven zullen deze trend volgen. Met name in de technologie-hoek voorzie ik een uitzondering. En dan denk ik in de eerste plaats aan Apple (NASDAQ: AAPL) en Microsoft (NASDAQ: MSFT). Deze bedrijven hebben zoveel cash op de balans staan, dat ze genereus aan hun aandeelhouders kunnen blijven uitkeren. Microsoft is trouwens één van mijn favorieten voor 2016. Onder leiding van Satya Nadella werkt de onderneming aan een indrukwekkende come back. Ik ben al een paar jaar optimistisch over Microsoft, maar dat was gebaseerd op de dividendgroei, waar ik voorlopig geen eind aan zie komen. Nu zien we Microsoft met Azure naar een dominante rol groeien in de cloud service, waar met name bedrijven niet meer hoeven te betalen, dan ze ook daadwerkelijk gebruiken. En bovendien bespaart het de grote bedrijven kostbare datacenters. Veel beleggers zien Microsoft als het traditionele software bedrijf. Daarom is de koers/winst verhouding zoveel lager dan bij Amazone, waar de cloud business 7% van de omzet uitmaakt, maar tegelijkertijd 50% van de winst. Microsoft staat hier nog voor een inhaalslag, maar die kan sneller gemaakt worden dan we nu nog denken. Bovendien maakt het bedrijf een verandering door met Office, waar klanten niet meer eenmalig voor de software betalen, maar met een abonnement, waarbij periodiek voor de software wordt betaald. En ook dat wordt de komende jaren zichtbaar in de winst. Microsoft is mijn tip voor 2016.
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann