Jaargang 5, nummer 1, 4 januari 2016

  

Beleggen moet inkomen opleveren

Eric Poelmann

 
De meeste mensen, die zichzelf een belegger noemen, zijn dat in feite niet. De gemiddelde belegger is eigenlijk een handelaar. Hij koopt een aandeel in de hoop, dat hij op enig moment in de toekomst iemand vindt, die voor dat aandeel meer betaalt, dan hij zelf voor dat aandeel heeft betaald. Je koopt immers laag en verkoopt hoog. Dat is het ideaal beeld van de handelaar. Of beter gezegd de speculant. Maar veel kleine speculanten kunnen niet tegen onzekerheid. Een beurs die op onverwachte momenten omhoog en omlaag gaat, leidt daarom vaak tot verkeerde beslissingen en tot veel stress bij de kleine speculant. En het slot van het liedje is, dat de kleine speculant hoog koopt en laag verkoopt. Dat overkomt veel kleine beleggers. Natuurlijk maakt hij ook wel eens een winst, maar als de meeste kleine speculanten alle winsten en verliezen eens bij elkaar optellen, dan komen ze tot de schrikbarende conclusie, dat het speculeren per saldo niet veel heeft opgebracht en in de meeste gevallen zelfs verlies heeft opgeleverd.

Niet gemakkelijk
Toen ik 50 werd heb ik mijn leven als belegger drastisch veranderd. Ik heb me toen voorgenomen alleen nog in beleggingen te stappen, die wat opleveren. Niet in de vorm van een snelle winst, maar in de vorm van inkomen. Ik doe dat nu inmiddels 18 jaar en ben nog altijd blij, dat ik toen die beslissing genomen heb. En nu we aan een nieuw jaar begonnen zijn, raad ik iedereen aan eens in de spiegel te kijken, voor wat beleggen betreft een goed voornemen te maken en inkomen op de eerste plaats te zetten. Niet alleen met beleggen in aandelen overigens. Ik participeer direct in een aantal ondernemingen en ook daar staat inkomen bovenaan mijn lijstje. Hetzelfde geldt voor mijn beleggingen in onroerend goed. Inkomen staat voorop. Toen ik op mijn 50ste mijn strategie wijzigde, heb ik bijna al mijn aandelen moeten verkopen om daarvoor dividendaandelen terug te kopen. Dat was niet gemakkelijk. Omdat ik ook heel wat verliezen moest nemen op aandelen, waarvan ik hoopte, dat het wel weer goed zou komen. En omdat ik in een nieuwe wereld stapte van het dividendbeleggen.

Hoog dividend
Ik heb daar heel wat uurtjes studie aan moeten spenderen. Want het ene dividend is niet gelijk aan het andere dividend. In het begin was ik heel erg gericht op hoogdividend. Want tja, ik was op inkomen gericht, nietwaar? Toch is het ene hoogdividend heel anders dan het andere hoogdividend. Soms is een dividend hoog, omdat beleggers wantrouwen in een onderneming hebben. Maar soms is een dividend ook hoog als gevolg van allerlei wettelijke maatregelen. Of door het feit, dat je te maken hebt met fondsen, waarvan de managers de kunst verstaan met geleend geld meer rendement te maken. En hoogdividend 10 jaar geleden is wat anders, dan hoogdividend nu. We leven immers in een wereld van extreem lage rentes. En als je daarin 7% kunt maken, is dat zeker een vorm van hoogdividend.

Groeidividend
Tijdens die studie heb ik ook kennis gemaakt met de wereld van het groeidividend. Dat wordt betaald door bedrijven, die niet alleen elk jaar keurig hun dividend uitbetalen, maar dat dividend ook elk jaar verhogen. Bedrijven, die dat minstens 25 jaar ononderbroken gedaan hebben, noemen we Dividend Aristocraten. Daar zijn er 52 van de op de beurs genoteerd. Maar daarnaast zijn er ook de grote bedrijven, die niet de lange historie hebben van dividendverhogingen, maar dat pas een paar jaar doen. En dus nog niet de status van Dividend Aristocraat hebben. Het aardige van groeidividend is, dat het rendement op de kostprijs van de aandelen stijgt en stijgt.

Wij helpen u
Als u in inkomen wilt beleggen, dan ontkomt u er niet aan uzelf doorlopend te oriënteren. Een aantal specialisten in de dividendwereld kunnen u daarbij helpen. Zij geven nieuwsbrieven uit waarin zij u alles vertellen over de laatste ontwikkelingen in de wereld van het hoogdividend en het groeidividend. Dit jaar gaan Paul van den Heuvel en Eveline Vrisekoop hun inspanningen wat meer combineren in de vorm van een combinatie-abonnement, waarbij u voor één prijs alle informatie in huis heeft. Binnenkort zullen zij u hierover nader informeren. DividendRadar krijgt u van ons gratis. Het geeft u informatie over allerlei dividendbetalers, maar deze nieuwsbrief volgt zijn adviezen niet op. Dat laat ik graag aan de belegger zelf over.

Een heel goed 2016 toegewenst! 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann