Jaargang 5, nummer 2, 6 januari 2016

  

Dividendverhoging op komst

Eric Poelmann

 
Het afgelopen jaar was niet voor alle sectoren even succesvol. Met name de Real Estate Investment Trusts (REIT’s) hadden het moeilijk met de renteverhoging in Amerika. Ik vond die terugslag nogal overtrokken. Sommige REIT’s daalden meer dan 30% in koers en werden daarmee voor de dividendbeleggers een aantrekkelijke prooi. Eén van de aandelen in deze sector, die het afgelopen jaar mijn belangstelling had, was HCP (NYSE: HCP). Deze REIT investeert in onroerend goed in de zorgsector. Ik heb u enkele maanden geleden al eens gewezen op dit aandeel en de koers in sindsdien flink in herstel. En ik denk, dat dit herstel nog wel even door kan zetten.

Dividendrendement van 6%
HCP is niet zomaar een REIT. Het is het enige aandeel in zijn soort, dat ook nog eens een Dividend Aristocraat is. Daarmee wordt aangegeven, dat het aandeel zijn dividend al meer dan 25 jaar achtereen heeft verhoogd. En de volgende dividendverhoging staat voor de deur. Begin februari keert HCP weer een kwartaaldividend uit en de afgelopen jaren was dit het moment voor deze REIT om zijn dividend te verhogen. Het afgelopen jaar keerde HCP een kwartaaldividend uit van 56,5 cent. Daarmee kwam het dividend in 2015 uit op $2,26 per aandeel, wat neerkomt op een dividendrendement van 5,8%. De laatste jaren heeft HCP zijn kwartaaldividend met 2 cent verhoogd. Als we ervan uitgaan, dat deze REIT die verhoging in februari wederom doorvoert, dan stijgt het dividend dit jaar naar $2,34 wat neerkomt op een dividendrendement van 6%. Een aantrekkelijk vooruitzicht.

Belastingvoordeel
Ik denk, dat meer beleggers positief over HCP denken. Dat kan een verklaring zijn waarom het aandeel de laatste weken zo in de lift zit. Bovendien raken steeds meer beleggers ervan overtuigd, dat de renteverhoging van een kwart procent de REIT’s niet zo geweldig raakt. En ook de renteverhogingen, die er nog aan zitten te komen in 2016, lijken al in de koers van het aandeel ingecalculeerd. Daarom is HCP, ondanks de koersstijging, nog altijd koopwaardig. Belangrijk is ook nog om te weten, dat REIT’s in Amerika geen vennootschapsbelasting hoeven te betalen onder de voorwaarde, dat ze 90% van het resultaat aan de aandeelhouders uitkeren. Voor ons heeft dit een extra voordeel. In Amerika betalen de aandeelhouders van HCP een dividendbelasting, die even hoog is als de inkomstenbelasting. Op deze wijze krijgt de Amerikaanse overheid alsnog veel van de weggegeven vennootschapsbelasting terug. Maar wij betalen slechts 15% withholding tax en die kan in Nederland in de meeste gevallen weer verrekend worden met de vermogensrendementsheffing in box drie. 

Dividend Aristocraat 
HCP is dus een Dividend Aristocraat met een hoog dividend. Die zie je niet veel. Het merendeel van de Dividend Aristocraten hebben een dividend van rond de 3%. Ik vind HCP één van de “veilige” aandelen met een hoog dividend. Paul van den Heuvel heeft diverse medische REIT’s in de portfolio van The Dividend Factory die vergelijkbaar zijn met HCP. Wilt u meer weten over hoog dividend aandelen, klik dan hier. 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann