Jaargang 5, nummer 3, 11 januari 2016

  

Telecomgigant betaalt 5%

Eric Poelmann

 
De start van het nieuwe jaar is voor veel beleggers op een teleurstelling uitgelopen. De verliezen zijn in de eerste week van 2016 flink opgelopen. Als de beurs zo snel daalt als nu, begin ik altijd nieuwsgierig te worden, waar ik kan profiteren door aandelen op te pakken, die een aantrekkelijk dividendrendement hebben en tegelijk minder dalen dan de meeste andere aandelen. Een aantrekkelijke sector zijn de nutsbedrijven. En telecomgigant Verizon (NYSE: VZ) zie ik als zo’n nutsbedrijf. Bij ons in huis is alles Verizon. De vaste telefoonlijn, de mobieltjes van mij, mijn vrouw en ons studerende kind, de kabel tv en onze snelle internet verbinding. Natuurlijk leidt zo’n combinatie-abonnement tot een aantrekkelijke korting. We zullen dus niet zo snel een onderdeel van dit pakket opzeggen. En dat geldt voor heel veel huishoudens in Amerika. Dat betekent, dat Verizon met de koppeling van een aantal producten een hoge vorm van zekerheid in zijn abonnentenbestand heeft ingebouwd.

Aandeelhouders profiteren
Verizon is een modern telecombedrijf. Een aantal jaren geleden werd daarom de beslissing genomen een groot deel van de vaste verbindingen van de hand te doen. De onderneming wilde zich helemaal richten op de mobiele telefonie. De opbrengst van de verkoop was $10,5 miljard, die voor een groot deel werd besteed aan de inkoop van eigen aandelen en dividend voor de aandeelouders. In een andere deal werd de controle over 11.000 torens voor de mobiele telefonie overgedragen aan American Tower Corp. Verizon kan nog altijd gebruik maken van de torens, maar de operationele- en verhuurrechten gingen naar American Tower voor een bedrag van $5 miljard. Het management gebruikte ook deze opbrengst voor een nieuw inkoop-eigen-aandelen programma in 2015, waarmee de waarde van de resterende aandelen omhoog ging. De overgebleven aandeelhouders profiteerden daar dus weer direct van.

Nu de datacenters?
Als we die $5 miljard toevoegen bij de $8,4 miljard die Verizon middels dividend direct aan zijn aandeelhouders uitkeerde, dan kregen de aandeelhouders dus in totaal $13,4 miljard uitgekeerd. Met de verkoop van de torens en de vaste lijnverbindingen geeft Verizon aan, dat als activiteiten niet meer tot de core business behoren, ze worden overgedragen aan derden, waarbij de aandeelhouders profiteren. Een activiteit, waar ook vraagtekens bij kunnen worden gezet, zijn de datacenters. Er gaan geruchten dat Verizon zijn 48 datacenters van de hand wil doen, waarbij het om een opbrengst zou gaan van $2,5 miljard. En als het tot een verkoop komt, sluit ik niet uit, dat ook hier weer tenminste een deel bij de aandeelhouders terecht komt.

Aantrekkelijk dividendrendement
Verizon heeft een aantrekkelijk dividendrendement van net iets meer dan 5%. De koers is inmiddels zo’n 12% onder de piek van $50,86 van het afgelopen jaar. Het dividend is de afgelopen jaren jaarlijks verhoogd en bedraagt nu $2,26. Het moet gek gaan als we in oktober van dit jaar niet weer een dividendverhoging krijgen. Kopen op dips zoals nu is zeker het overwegen waard. Als u de aandelen dan gewoon vasthoudt, zal het rendement op de kostprijs de komende jaren verder stijgen. 
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann