Jaargang 5, nummer 4, 13 januari 2016

  

Een heel hoog dividend

Eric Poelmann

 
De afgelopen week was niet erg prettig voor beleggers. We zagen de slechtste start van een beursjaar ooit en er waren allerlei redenen denkbaar voor deze negatieve start. De slechte ontwikkeling van de Chinese beurs die zo’n 10% inleverde, de alsmaar dalende prijs van olie, de test van een waterstofbom door Noord Korea en de oplopende spanning tussen Iran en Saoedi Arabië. Allemaal feiten, die in het verleden bewezen hebben van tijdelijke aard te zijn. Ik laat me daar dus niet zo snel door leiden. Anders is dat met statistische benadering. Amerikanen zijn gek op cijfertjes en ik heb altijd geleerd dat cijfers spreken. Volgens de Stock Trader’s Almanac is de ontwikkeling van de S&P500 in januari indicatief voor het hele jaar. De Almanac heeft een “January Barometer” en die is vrij simpel: als de aandelen in januari stijgen, dan is de kans groot, dat ze over het hele jaar stijgen. Als januari lager sluit, dan zal het jaar naar alle waarschijnlijkheid ook lager sluiten.

Negatief signaal
Voordat u nu uw schouders ophaalt voor deze wijsheid, is het toch interessant om eens te kijken naar het indrukwekkende track record. In de afgelopen 65 jaar zat de Almanac er maar acht keer naast. Ofwel in 87,7% van de keren had de Almanac gelijk. Nog indrukwekkender vind ik, dat elke keer dat in januari de aandelen negatief afsloten, we met een nieuwe of voortgezette bear market te maken kregen, dan wel met een vlakke beurs dan wel met een correctie van 10%. En de Almanac gaat nog wat verder, want niet alleen wordt er iets gezegd over de hele maand januari, maar ook over de eerste vijf handelsdagen van het jaar. Die zeggen iets over hoe de maand gaat eindigen. In de 41 keren, dat de beurs na de eerste week omhoog was, eindigde de beurs in 85,4% van de gevallen in januari ook hoger. En in de 24 keer dat de beurs in de eerste week lager eindigde, was januari in 50% van de gevallen ook lager. De kans, dat de negatieve ontwikkeling in de eerste week van dit jaar een signaal is voor een slecht beursjaar, is dus relatief groot.

Een volatiel aandeel
De afgelopen week was de S&P500 6% naar beneden. Kijken we naar het hoogste punt, dan zien we een daling van 11%. Bij een min van 20% zitten we in een bear market. Ik zeg niet dat die gaat komen, omdat ik het eenvoudig niet weet. Daarom wil ik vandaag nog eens op een aanbeveling wijzen met een wel erg hoog dividendrendement. Het gaat om het beleggingsfonds Prospect Capital (NASDAQ: PSEC). In december daalde de koers van $7,50 naar $6,20 waarna de koers weer snel aantrok naar $7. Waarom is de koers van dit aandeel zo volatiel? Dat kwam in december vooral door een nogal negatief artikel in de Wall Street Journal. De dag na het artikel daalde de koers met 3%. Eén van de negatieve punten was dat de vergoedingen voor het management nogal aan de hoge kant waren. Dat is ook zo en daar mogen aandeelhouders best wel eens opmerkingen over maken om die wat omlaag te krijgen. Een ander punt was, dat Prospect Capital nieuwe aandelen had uitgegeven onder de intrinsieke waarde van het aandeel. Maar nu koopt de onderneming weer eigen aandelen in, dus dat punt lijkt achterhaald.

Kopen met discount
Tenslotte sprak de krant over een onderzoek door de SEC, maar hier zat de journalist er eigenlijk naast want dat onderzoek was net afgesloten zonder negatieve bevindingen. Prospect Capital heeft $6,5 miljard aan bezittingen en $2,9 miljard aan schulden. Dus de intrinsieke waarde ligt op $3,6 miljard, ofwel $10,17 per aandeel. Dat is 42% meer dan de huidige koers. En er wordt $320 miljoen aan free cash flow gegenereerd. Nu is het niet zo, dat u het aandeel koopt boven de intrinsieke waarde of met een dividendrendement van 2 of 3%. Integendeel. U koopt het aandeel met een korting van 32% op de intrinsieke waarde en met een dividendrendement van 14%. Met deze wetenschap weet u, dat u geen aandeel van topklasse koopt. Uit wat ik u nu verteld heb, kan ik mij voorstellen, dat u wat bang bent geworden om het aandeel te kopen. Maar daarbij geldt de afweging, dat u het aandeel met een flinke discount koopt met kansen op een positieve ontwikkeling. En zo kijkt ook het management er tegenaan. Want alleen in december kocht het management voor eigen rekening voor $50 miljoen eigen aandelen in. Als de portfolio van Prospect Capital overgewaardeerd zou zijn, zou het management de eigen aandelen niet inkopen. Zelf zou ik het aandeel niet tegen elke koers kopen, maar op het huidige koersniveau ben ik koper. Zij het voor een bescheiden aantal 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann