Jaargang 5, nummer 6, 20 januari 2016

  

Appartementen zijn lucratief

Eric Poelmann

 
Een sector, die het in 2015 in Amerika ondanks de dreiging van de stijgende rente, goed heeft gedaan, is die van het commercieel onroerend goed. De total return, koersstijging plus dividend, was 1,4% hoger dan die van de S&P 500. De subsector, die het binnen het commercieel onroerend goed het beste deed, was die van de appartementen REIT’s. Die hadden een heel goed 2015. De appartementen REIT’s lieten vorig jaar als sector een total return zien van 17%. En deze stijging staat niet op zich. Ook de jaren ervoor deed deze subsector het goed. Speciaal sinds de kredietcrisis. En het lijkt erop, dat de appartementen REIT’s het ook dit jaar beter gaan doen dan het beursgemiddelde.

Hypotheek is ver weg
Waarom doet deze groep het relatief zo goed? Dat komt, omdat de huizensector het nog altijd moeilijk heeft. Tijdens de laatste recessie heeft de huizensector het zwaar voor de kiezen gehad. Veel mensen raakten met hun huis onder water en moesten hun woning verlaten. De gevolgen daarvan zijn nog altijd zichtbaar. Zo gemakkelijk als je een hypotheek kon krijgen in de jaren voor de crisis, zo moeilijk is het nu. Niet alleen voor mensen die tijdens de crisis hun huis uit moesten. Ook de millennials, de groep tot 40 jaar, krijgen niet zo gemakkelijk een hypotheek, omdat ze worden geconfronteerd met een stagnatie in de stijging van inkomens en dus niet kunnen sparen voor de 20% eigen geld, dat tegenwoordig voor veel hypotheken wordt verlangd. Ook maken de stijgende rentetarieven het moeilijker om een hypotheek te krijgen.

Millennials kopen niet
Het percentage huiseigenaren was daarom de afgelopen 30 jaar nog niet zo laag. En dat heeft een positief effect op appartementen en de bedrijven, die appartementen in eigendom hebben. Er bestaat een relatieve schaarste aan deze woningen en het gevolg daarvan is, dat de huren blijven stijgen. Afgelopen jaar zagen we de huren met gemiddeld 4,6% het sterkst stijgen sinds de kredietcrisis. En die stijging blijft doorgaan, omdat veel millennials helemaal geen huis willen kopen. Veel jongeren willen zelfstandig blijven wonen en dat veroorzaakt een stijgende vraag. Er ontstaan dus meer huishoudens maar deze generatie koopt niet. Het aandeel van de huizenkopers, die dat voor het eerst doet, is in tientallen jaren niet zo laag geweest. Zij willen in de binnenstad wonen met bars, restaurants en allerlei vormen van entertainment. Daar komt nog bij, dat veel baby boomers, de groep die nu met pensioen gaat, kleiner wil gaan wonen. Zij willen het geld, dat is gespaard met een huis, gebruiken voor de financiering van hun pensioen.

Wonen in stad is cool
Voor beleggers opent dit mogelijkheden. En voor wie niet direct huiseigenaar wil worden vanwege alle rompslomp die daarbij komt kijken, is de appartementen REIT ideaal. Eén van die REIT’s is Mid-America Apartment Communties (NYSE: MAA). Deze REIT heeft 253 appartementencomplexen in het zuidoosten van Amerika. Huren in steden als Atlanta en Austin is hip en cool en de sterke vraag drijft de huren steeds verder op. Tijdens de recessie heeft deze REIT veel onroerend goed kunnen kopen voor aantrekkelijke prijzen, vooral in Florida. Dus verdient deze REIT goed en dat komt ten goede aan de aandeelhouders. Het kwartaaldividend werd onlangs verhoogd van 77 naar 82 cent per aandeel en het lijkt erop, dat de stijging ook de komende jaren zal doorzetten. Het dividendrendement komt daarmee uit op 3,6%. Voor beleggers met een lange termijn visie een aantrekkelijk perspectief.
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann