Jaargang 5, nummer 7, 25 januari 2016

  

Een aandeel voor 2016 en daarna

Eric Poelmann

 
De afgelopen week was er weer één vol turbulentie. De beurs ging vol onderuit en eindigde de week weer in optimisme. Veel beleggers weten zich met de volatiliteit geen raad. Toch was het voor een dividendbelegger zoals ik, een week waarin ik wel het één en ander heb gekocht. Ik kijk daarbij niet zo naar de beursbewegingen. Voor mij is belangrijk, dat ik zeker weet dat de aandelen die ik koop, fundamenteel goed zijn en dat het dividend aan weinig twijfel onderhevig is. Top aandelen dus, waar je als dividendbelegger nog jaren plezier van kan hebben. Met een solide dividend en dan ook nog aandelen, die op dit moment wat minder opvallen. Daarbij komt, dat 2016 een jaar lijkt te worden met heel wat onzekerheden. De beurs zit niet voor niks in een correctie fase. Zelf ga ik ervan uit, dat beurzen overdrijven naar boven en naar beneden, maar dat ze in essentie altijd gelijk hebben.

Menu aangepast
Een aandeel, dat het de laatste tijd goed doet, is McDonald’s (NYSE: MCD). Ik heb de afgelopen jaren veel kritiek gehad op de onderneming. Het management leek doof voor de wensen van de consument. Maar nu er een nieuwe CEO benoemd is, lijken de kansen voor de onderneming te keren. Een jaar geleden was McDonald’s nog in grote moeilijkheden. De onderneming leek uit zijn jasje te zijn gegroeid en werd door de concurrentie aan alle kanten bedreigd. Het menu werd niet aangepast, maar met het ontbijt voor 24 uur lijken de kansen te keren. Ik bezoek McDonald’s regelmatig en heb moeten vaststellen, dat met de komst van het 24-uurs ontbijt er ook heel wat gerechten van het menu verdwenen zijn en nieuwe zijn toegevoegd.

Koers omhoog
Toch lijkt het erop, dat het management een goede weg is ingeslagen. Er zijn grote veranderingen doorgevoerd en de klant lijkt ingenomen met die veranderingen. De klant wil niet weg bij McDonald’s. Alleen het menu moest beter. En dat lijkt te lukken. Nadat de koers een paar jaar weinig bewogen heeft, zien we nu een koers, die zo’n 30% hoger is dan een jaar geleden. De veranderingen lijken zich uit te betalen. Maar wat we nu zien is pas het begin. Er zijn nog voldoende mogelijkheden om de groei door te trekken. Ik denk, dat veel beleggers die mogelijkheden nog niet gezien hebben. Dat betekent, dat beleggers die nu willen instappen, niet alleen verzekerd zijn van een solide dividend, maar ook kunnen profiteren van een hogere koers.

Groeidividend
Over het dividend gesproken, McDonald’s is een aandeel met een typisch groeidividend. Dat dividend wordt jaar in jaar uit verhoogd. Ik weet nog goed, dat mijn vrouw het aandeel kocht in december 2008 tijdens het dieptepunt van de crisis. Zij betaalde toen zo’n $40 voor het aandeel. Inmiddels krijgt zij $3,56 dividend per jaar. Dat is 9% op de kostprijs van het aandeel. Dat rendement bewijst twee dingen. Je moet lef hebben om te kopen als vele anderen verkopen. En aandelen met een groeidividend zijn voor beleggers met een wat langere termijn visie.  

Juist als de beurzen in mineur zijn, is het de moeite waard om in aandelen met een groeidividend te investeren. Kansen komen er nog genoeg. Een abonnement op GroeiDividend kan ik u daarom aanbevelen. Eveline Vrisekoop heeft elke maand een lijstje paraat van aandelen die koopwaardig zijn. 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann