Jaargang 5, nummer 8, 27 januari 2016

  

Koersdaling zorgt voor koopjes

Eric Poelmann

 
Bear markets zijn voor de meeste beleggers nou niet een prettige ervaring. Sommigen slapen er niet van. En de daling van de afgelopen weken lijkt op de één of andere manier pijnlijker dan de dips van het afgelopen jaar. Dat komt ook, omdat veel beleggers hadden gerekend op een Nieuwjaars rally, zoals dat zo vaak gebeurt in de eerste weken van het nieuwe jaar. Maar dips of bear markets hebben ook een leuk aspect. Want aandelen, die lange tijd te duur leken, worden ineens een koopje. Als je genoeg moed hebt kun je je favoriete dividendaandelen voor een lage koers oppakken en je zo voor een lange tijd verzekeren van een mooi dividendrendement.

REIT blijft aantrekkelijk
Daarbij moet je natuurlijk wel opletten, dat je kwaliteit blijft kopen. Want als ook het dividend daalt, blijf je als belegger met lege handen achter. Eén van de aandelen met voldoende kwaliteit is STAG Industrial (NYSE: STAG). We hebben overal kunnen lezen, dat de lage prijs van olie en tanende economie van China als de belangrijkste oorzaken worden gezien van de dalende koersen. Maar wat hebben die te maken met de winstvooruitzichten van de real estate investment trusts (REIT’s)? Ik denk weinig en dat is een goede reden de REIT niet de rug toe te keren op een dip maar ze juist te kopen. Ze staan bij mij boven aan mijn kooplijstje en elke keer als de beurs onderuit gaat, ben ik weer koper.

Oplopende winst
STAG is een afkorting voor “Single Tenant Acquisition Group”. De REIT staat zo hoog op mijn lijstje, omdat de onderneming zich concentreert op kleine industriële complexen en logistieke centers, die op zichzelf staan. Bij dit concept heb je in de regel trouwe huurders. De maandelijkse huur blijft dus vanzelf binnenkomen. Maar de koers zag vorige week een dieptepunt op $15,67. En dan te bedenken, dat beleggers vorig jaar nog bereid waren meer dan $27 voor het aandeel te betalen. Ik kan eigenlijk geen reden bedenken, waarom de koers zover gedaald is. Sinds STAG in 2011 naar de beurs ging, is de FFO (funds from operations) met gemiddeld 9% per jaar gestegen. De FFO is de resultaat graadmeter bij de REIT.

Spreiding
STAG Industrial is geen grote REIT. Het heeft 281 gebouwen met in totaal 5,8 miljoen vierkante meter in zijn portfolio en dat onroerend goed wordt goed gemanaged. Bij publicatie van het laatste kwartaalbericht had de REIT een bezettingsgraad van 95,7%. Het kost STAG niet veel inspanning om huurcontracten te verlengen dan wel nieuwe huurders te vinden bij leegstand. Daarbij hanteert de onderneming het spreidingsprincipe. Het meeste onroerend goed bevindt zich in 15 staten, waarbij grote contracten vermeden worden en ook gespreid wordt over een groot aantal verschillende sectoren. Door deze spreiding wordt STAG niet geconfronteerd met grote leegstand door één enkele opzegging.

Dividendverhoging
Aandeelhouders zijn belangrijk voor STAG. De REIT heeft een dividendrendement van 8% en keert het dividend maandelijks aan zijn aandeelhouders uit. Dat maakt STAG aantrekkelijk voor gepensioneerde beleggers. En dat dividend is de laatste twee jaar vier keer verhoogd. Het feit dat STAG een vrij kleine REIT is met een waarde van $1,1 miljard, maakt de koers wat kwetsbaar. Beleggers zijn bij small caps wat angstiger en van de kleinere ondernemingen wordt daarom sneller afscheid genomen. Ik zie de lage koers meer als een kans. Een dividend van 8% met een maandelijkse dividenduitkering is een goed alternatief voor een spaarrekening met een jaarlijkse rente van bijna 0%. Bouw een positie op bij dips onder $17. 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann