Jaargang 5, nummer 9, 1 februari 2016

  

Preferente of gewone aandelen

Eric Poelmann

 
De afgelopen week was er weer één van uitersten. De Dow gaat met honderden punten op en neer en dat maakt beleggers kopschuw. Ik kan dat wel begrijpen, hoewel ik iemand ben, die graag koopt op dagen dat de beurs flink in de min staat. Daar is wat moed voor nodig. Veel beleggers zijn vaak speculatief bezig en als inkomen niet het belangrijkste uitgangspunt van het beleggen is, kan ik mij voorstellen dat een belegger knap nerveus wordt van zulke koersbewegingen. Dus zoeken nogal wat beleggers de spaarrekening op tot de beurzen weer wat tot rust komen. Maar ja, die spaarrekening brengt ook niet veel en de ontwikkeling in Japan zet mij aan het denken. Daar heeft de centrale bank besloten, de rente wederom te verlagen en nu naar negatief. Je moet dus als spaarder daar straks geld meebrengen als je geld wil storten op de spaarrekening. Het gevolg zal zijn, dat de yen in waarde vermindert.

Valuta-oorlog mogelijk
Ook in Europa horen we steeds vaker geluiden, dat de ECB plannen heeft om de economie nog verder te stimuleren. Als Draghi de rente ook verder verlaagt, zal dat waarschijnlijk ook de waarde van de euro verminderen. Dit zou zomaar het begin van een valuta-oorlog kunnen betekenen. Want wat moet de Fed doen in Amerika? Die hadden het plan om de rente in Amerika dit jaar in kleine stapjes verder te verhogen. Zelf had ik gerekend op drie rentestapjes van 25 basispunten. Maar dat zou betekenen, dat de dollar omhoog schiet en daar zit het Amerikaanse bedrijfsleven niet op te wachten. Bovendien zal door een duurdere dollar de inflatie in Amerika nog verder inzakken, en dat is tegen het beleid van de Fed. Ik heb na de zet van de Bank of Japan dus mijn twijfels, of de rente in Amerika dit jaar verder zal stijgen.

Aantrekkelijk dividendrendement
Vorige week heb ik in mijn column iets geschreven over STAG Industrial (NYSE: STAG). Als u dat nog eens terug wilt lezen, klik dan hier. Dat leverde nogal wat reacties op. Zo vroegen lezers zich af of het wel verstandig was om in een fonds te investeren, dat zoveel in koers gedaald was. Ik heb daar vorige week al iets over gezegd. STAG is een relatief klein aandeel en daar zijn de koersschommelingen vaak wat groter. Bovendien is STAG een Real Estate Investment Trust (REIT) en die zijn gevoelig voor rentebewegingen. STAG heeft haar dividend, dat maandelijks wordt uitgekeerd, afgelopen week met 0,1 cent verhoogd naar 11,6 cent, waarmee het dividendrendement uitkomt op 8,2%. Voor mij is dat een aantrekkelijk dividend.

Geen goed alternatief
Maar STAG heeft ook preferente aandelen met een beursnotering. STAG-A heeft een rente van 9% en STAG-B heeft een rente van 6,625%. Beide prefs zijn cumulatief preferent, dat wil zeggen, dat mocht STAG ooit zijn dividenduitkering op de prefs staken, eerst het achterstallige dividend op die prefs moet worden uitgekeerd, voordat de aandeelhouders weer normaal dividend ontvangen. Een aantal lezers vroeg zich af waarom ik niet gekozen heb voor de prefs in plaats van het reguliere aandeel. De reden zit in de call dates voor de prefs. Voor de 9% pref is de call date 2 november 2016. Dat wil zeggen, dat STAG deze pref vanaf die datum kan inroepen. Dat is wel erg kort. Overigens hoeft STAG dat niet te doen. De keuze is aan het bestuur van de onderneming. Voor de 6,625% pref is de call date 16 april 2018. Maar hier ligt de rente een stuk lager dan het dividend op de normale aandelen. Ik vind de prefs in dit geval geen goed alternatief. In zijn algemeenheid zijn de prefs een interessant beleggingsinstrument. Ik kom daar binnenkort nog eens op terug.

Paul van den Heuvel besteedt in zijn beleggingsbrief The Dividend Factory uitvoerig aandacht aan preferente aandelen. Wilt u daar meer over weten, klik dan hier. 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann