Jaargang 5, nummer 11, 8 februari 2016

  

Kleine bank te laag gewaardeerd

Eric Poelmann

 
Banken zitten een beetje in het verdomhoekje. Niet alleen bij ons maar ook in Amerika. Als gevolg daarvan dalen de koersen van de bankaandelen vaak sneller als er ook maar iets dreigt mis te gaan. Veel banken zien hun koersen onder druk, omdat ze leningen hebben uitstaan in de energiesector. Maar onze bank van vandaag zit niet in de energie. Waar beleggers wel bang voor zijn, is een vertraagde groei en lage rentetarieven. En de kans dat de Fed het volgende stapje voor een hogere rente nog even voor zich uit schuift, is de afgelopen weken alleen maar toegenomen. Die lage koers maakt een aantal kleine banken alleen maar aantrekkelijk. Vandaag wil ik u de TowneBank (NASDAQ: TOWN) voorstellen, een kleine regionale bank in de staat Virginia.

Overnames
TowneBank groeit niet alleen autonoom, er worden ook regelmatig overnames gedaan. Zo werd vorig jaar voor $275 miljoen Franklin Financial overgenomen. Een bank met voor $1,1 miljard aan bezittingen op de balans. En twee maanden geleden volgde er weer een overname. Nu van Monarch Financial Holdings voor $220 miljoen. Als dit laatste overname is afgerond, heeft TowneBank $7,3 miljard aan bezittingen op zijn balans staan. De bank heeft 50 bankfilialen. Dat lijkt niet veel, maar filialen betekent kosten en klanten van de banken doen vandaag steeds meer zelf. Met internet en telefoon worden steeds meer bankzaken geregeld. En met de laatste overname kan nog heel wat aan synergie worden bereikt en dus aan kosten worden gespaard. TowneBank is niet alleen als bank actief, er wordt ook gewerkt als verzekeraar. Vorig jaar kon het bedrag aan uitstaande leningen met 27% groeien, mede dankzij de overname van Franklin Financial.

Rendement groeit
Vorige week maakte TowneBank de resultaten over het afgelopen jaar bekend. Er werd $62,4 miljoen verdiend tegen $42,2 miljoen in 2014. Na de uitgifte van 15,5 miljoen nieuwe aandelen voor de overname van Franklin Financial steeg de winst per aandeel nog altijd van $1,18 naar $1,22. Analisten gaan ervan uit, dat TowneBank dit jaar een winst kan genereren van $1,34 per aandeel en in 2017 van $1,72. Als dat lukt is de kans groot dat ook het dividend verder omhoog kan. Tijdens de crisis en kort daarna hield de bank zijn kwartaaldividend constant op 8 cent per aandeel, maar sinds 2012 wordt het dividend jaarlijks met 1 cent verhoogd naar 12 cent nu. Daarmee komt het aandeel op een dividendrendement van 2,9%. Wilt u proberen een hoger rendement te halen, dan sluit ik met de onrustige beurs niet uit, dat u het aandeel de komende weken voor $16 of zelfs iets minder kunt oppikken. Stijgt het kwartaaldividend de komende twee jaar door naar 14 cent, dan kunt u bij aankoop op $16 een dividend op kostprijs realiseren van 3,5% per aandeel. Het is dus de moeite waard om het aandeel op uw kooplijstje te zetten met een limiet van $16. 

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann