Jaargang 5, nummer 12, 10 februari 2016

  

Een lange termijn visie

Eric Poelmann

 
Er zijn voor een belegger twee manieren om het dividendrendement op een aandeel te laten groeien. Of je koopt een aandeel waar de historie uitwijst, dat het dividend regelmatig wordt verhoogd en je wacht de komende dividendverhogingen gewoon af. Daar is geduld voor nodig. Of je wacht op een koersdaling en daar is in deze dagen niet zoveel geduld voor nodig. Veel beleggers kiezen voor het eerste, maar de beurzen zijn erg onrustig en kansen voor een hoger dividendrendement doen zich nu vaker voor dankzij lagere koersen. En zolang die lagere koersen geen voorloper zijn van een lagere winst maar veroorzaakt worden door een dalende beurstrend, doen zich voor beleggers met een beetje moed mooie kansen voor.

Hoger rendement door koersdaling
Veel aandelen zijn de laatste tijd zo’n 20% goedkoper geworden. Een aandeel met een dividend van 50 cent, waar voorheen $20 voor werd betaald, kost nu $16. Dat betekent dat een dividendrendement van 2,5% nu ineens een dividendrendement van 3,12% is geworden. Een zelfde rendementsstijging kun je als belegger krijgen als het dividend stijgt van 50 cent naar 62 cent, maar met een dividendstijging van 10% per jaar moet je toch twee jaar wachten op zo’n rendementsstijging. En hoewel we als belegger een koersdaling niet fijn vinden, kunnen we op die manier vrij snel een hoger rendement binnenhalen. En als bonus kunnen we nog eens een koersstijging van 25% meenemen als het beurstumult over is en de koers weer op het oude niveau van $20 terugkeert. Bovenstaand voorbeeld is een rekenvoorbeeld. De realiteit zegt ons, dat het niet gemakkelijk is om te beleggen als de beurzen dalen. Als belegger ben je altijd bang, dat een aandeel met $16 goedkoop lijkt, maar morgen op een koers van $14 kan staan. Daar staat tegenover, dat het bijna niemand lukt om op het laagste punt te kopen en het hoogste punt te verkopen.

Sterke dividendstijging
Maar doe je het huiswerk goed, dan zijn de risico’s beperkt en kun je aandelen op de volatiele beurs voor een mooi rendement in je portfolio opnemen. Voor mijzelf heb ik daarbij de volgende uitgangspunten: een dividendrendement van 4% of meer, een positieve free cash flow en een verwachting, dat de winst zal stijgen in 2016. Een aandeel, dat aan deze uitgangspunten voldoet, is Agrium (NYSE: AGU). Het aandeel doet het al jaren beter dan het S&P 500 gemiddelde en het dividend is nu 15 keer hoger dan in 2010. Agrium is een grote onderneming in landbouwproducten. De onderneming verkoopt zaden, bestrijdingsmiddelen en voedingsstoffen om oogsten beter te laten uitvallen. De onderneming heeft een groothandel en een retailkanaal met inmiddels 750 winkels. Retail en groothandel dragen elk ongeveer voor 50% bij aan de omzet.

Koop op lage limiet
Agrium realiseert zo’n $16 miljard in omzet met een winst van $3,5 miljard. Het management van de onderneming heeft zijn aandeelhouders hoog zitten. Tussen 40% en 50% van de free cash flow wordt jaarlijks als dividend uitgekeerd, waarbij een payout ratio van iets minder dan 50% wordt gerealiseerd. In 2010 werd nog 5 cent als kwartaaldividend uitgekeerd, nu is dat 87,5 cent. Dat is $3,50 op jaarbasis. Naast een mooi dividend heeft Agrium de afgelopen vier jaar voor $1,9 miljard aan eigen aandelen ingekocht, waarmee ook nog eens een meerwaarde voor de overgebleven aandeelhouders is gecreëerd. Door het dalende aantal uitstaande aandelen, stijgt de winst per aandeel. De verwachting is, dat de winst per aandeel over 2015 tussen de $7,10 en 7,40 zal uitkomen. Vorig jaar was het dividendrendement zo rond de 3,5%, maar dankzij de koersdalingen zitten we bij de slotkoers van afgelopen vrijdag nu op een dividendrendement van 4,06%. En dat kan nog wat beter als u uw aankoop met een limiet van $82 durft inzetten.

Lange termijn belegging
De omzet van een bedrijf als Agrium is altijd wat afhankelijk van het feit of boeren goede of minder goede jaren hebben. In goede jaren verdient een boer meer en kan hij ook meer uitgeven aan nieuwe machines. Dat kan voor Agrium een beter of een wat minder resultaat betekenen. Maar als belegger moeten we tegelijkertijd bedenken, dat het aantal bewoners op aarde elk jaar toeneemt, terwijl de beschikbare landbouwgrond afneemt. Boeren zijn dus genoodzaakt meer te oogsten. Dat maakt Agrium tot een mooie lange termijn belegging met nog vele dividendverhogingen. 

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann