Jaargang 5, nummer 13, 15 februari 2016

  

Beurs signaleert recessie

Eric Poelmann

 
De beurzen blijven zich omlaag bewegen. Daar horen lagere koersen bij. U weet, dat ik als dividendbelegger wel houd van lagere koersen. Normaliter betekent dat een beter dividendrendement, maar het kan ook wel eens flink tegen zitten omdat een onderneming achter één van mijn dividendaandelen met minder goed nieuws komt. Dat was afgelopen week het geval met HCP (NYSE: HCP), een REIT in de zorgsector. Eigenlijk heb ik dit aandeel beschouwd als één van de veiligste in mijn serie van REIT’s in de zorgsector. HCP is namelijk een dividend aristocraat. Een aandeel dus, dat zijn dividend al 31 jaar op een rij heeft verhoogd. Maar aan deze mooie reeks kan binnenkort zomaar een eind komen.

Wat is er aan de hand?
HCP maakte bij zijn kwartaalcijfers over het vierde kwartaal van 2015 gewag van problemen bij zijn grootste huurder: HCR ManorCare. De REIT heeft een hele serie van onroerend goed projecten, maar HCR ManorCare is verreweg het grootste project van HCP. Dit project werd in 2011 voor $6 miljard ingelijfd, waar HCP op dit moment een totaal aan bezittingen heeft van $26 miljard. Maar de winstmarges bij HCR ManorCare lopen al enige tijd zo achteruit, dat HCP in het eerste kwartaal van 2015 een reservering op deze belegging moest maken van $478 miljoen. Beleggers hoopten dat hiermee de meeste kou uit de lucht was en dat de resultaten in de loop van 2015 zouden verbeteren. Ook omdat de Medicare tarieven op 1 oktober omhoog zijn gegaan.

Kwartaalresultaat minder
Maar de resultaten bij HCR ManorCare lopen nog steeds achteruit. In het vierde kwartaal met $36 miljoen vergeleken met een jaar geleden en met $17 miljoen vergeleken met het derde kwartaal. Daar komt nog bij, dat HCR ManorCare in juridische problemen verwikkeld is met justitie, wat de onderneming een miljoen per maand kost aan advocatenkosten. Plus de onzekerheid, of de onderneming niet een flinke boete zal moeten betalen. Het gevolg van al deze ontwikkelingen was, dat deze huurder niet meer aan zijn huurverplichtingen kon voldoen en HCP met minder huur genoegen moest nemen. Het risico bestaat, dat dit ook in 2016 het geval gaat zijn.

Payout resultaat loopt op
HCP heeft inmiddels flink afgeschreven op zijn investering in HCR ManorCare, maar hoopt op een keer ten goede in 2016. Onlangs nog verhoogde HCP zijn kwartaaldividend van 56,5 cent naar 57,5 cent, waarmee het jaardividend uitkomt op $2,30. Relateren we dat aan de geplande resultaten van dit jaar, dan zien we een payout ratio van meer dan 80%. Daarbij komt de REIT dichtbij het maximale wat zij kan uitkeren en moeten we er rekening mee houden dat HCP wel eens op zijn dividend zou moeten gaan korten. Temeer omdat HCP met Brookdale nog een lastige huurder heeft.  

Koersdreun
De koers van HCP heeft na bekendmaking van de kwartaalresultaten een flinke deuk opgelopen. En in het kielzog zijn de koersen van een aantal andere REIT’s mee naar beneden gegaan. Het dividendrendement is opgelopen naar 8,45%. Wall Street calculeert een mogelijke dividenddaling dus in. Het hoeft niet te gebeuren, maar het kan. Op de huidige koers zie ik geen aanleiding om het aandeel nog te verkopen. In het koersleed zit al veel verdisconteerd. En mocht HCP het dividend kunnen handhaven, dan trekt de koers vanzelf wel weer bij. En voor de belegger die erop wil gokken dat het dividend niet wordt verlaagd, is de huidige koers aantrekkelijk om in te stappen. 

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann