Jaargang 5, nummer 18, 7 maart 2016

  

Elke maand preferent dividend

Eric Poelmann

 
Afgelopen week las ik, dat steeds meer beleggers hun heil voor inkomen zoeken anders dan met een spaarrekening. Dat is begrijpelijk. Vooral de oudere belegger, die zijn vermogen nodig heeft voor inkomen, is bij de bank slecht af. Dat kan nog slechter worden als de ECB deze maand de rente nog verder verlaagt. Daarom besteed ik vandaag aandacht aan een preferent aandeel, dat elke maand weer dividend uitbetaalt. Oxford Lane Capital Corp is een closed-end management investment company, dat belegt in leningen van niet de hoogste kwaliteit. Dat maakt de koers van het aandeel wat volatiel. Het fonds heeft ook een preferent aandeel, dat een hoog dividend uitbetaalt, de Oxford Lane Capital Corp 8,125% Preferent (NASDAQ: OXLCN).  

Maandelijkse uitkering 
Ik heb het de laatste tijd in mijn column al vaker over preferente aandelen gehad. Ze worden ook wel mini obligaties genoemd. Deze aandelen betalen een vaste rente. En omdat het hier een closed-end fonds betreft, dat belegt in leningen van een lagere kwaliteit, is de rente wat hoger. Het gaat hier om een cumulatief preferent aandeel. Dat betekent, dat mocht het preferente aandeel zijn uitkering eens moeten overslaan, dat eerst moet worden ingehaald voordat de normale aandelen weer dividend kunnen krijgen. Het bijzondere aan dit aandeel is, dat het dividend elke maand wordt uitgekeerd. Dat is voor beleggers, die hun vermogen nodig hebben voor inkomen, een extra voordeel. Bovendien wordt de uitkering beschouwd als rente. Dat betekent, dat over de uitkering geen 15% withholding tax wordt ingehouden zoals dat bij de gewone aandelen wel gebeurt.

Call date
De afgelopen weken zakte de koers van dit preferente aandeel even naar een dieptepunt van $21,76. Maar de koers herstelde sterk naar een slotkoers van $24,76 afgelopen vrijdag. Dit opent mogelijkheden om na een aanschaf nu rustig af te wachten en op een koers van bijvoorbeeld onder $23 bij te kopen als de kans zich zou voordoen. Die kans zal echter afnemen naarmate we dichter bij de call date komen in juni 2017. Dat is iets, waar u met dit preferente aandeel wel rekening mee moet houden. Het aandeel kan midden volgend jaar worden ingeroepen voor de nominale waarde van $25. Oxford Lane hoeft dit niet te doen en kan dit uitstellen tot 2024. Maar in de tussenliggende periode kan dit wel op elk moment. Zolang u echter koopt onder $25 krijgt u bij terugroepen altijd meer dan u heeft betaald.

Inkoop eigen aandelen
Er is nog een positief punt over de prefs van Oxford Lane. De onderneming heeft in december vorig jaar besloten, dat voor een bedrag tot $25 miljoen eigen aandelen op de beurs kunnen worden ingekocht tot juni 2016. Dit geeft de koers wat extra steun. Maar het aandeel blijft voor een preferent aandeel erg volatiel. Daarvoor krijgt u elke maand een mooie uitkering, en dat is ook wat waard! 

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann