Jaargang 5, nummer 20, 14 maart 2016

  

Voedsel aandeel doet het goed

Eric Poelmann

 
We zijn het jaar slecht begonnen met enorme koersdalingen, maar in maart heeft de beurs zijn draai weer gevonden. Althans zo lijkt het. Maart heeft nog nooit zo’n sterke start gekend en veel beleggers zullen een zucht van verlichting hebben geslaakt. Toch is het te vroeg om te stellen, dat we de bear markt achter ons gelaten hebben. Het lijkt erop, dat grote beleggers, die sterk short waren gegaan, hun posities aan het indekken zijn. We moeten dus voorzichtig zijn met optimisme. De markt kan zomaar weer omdraaien. En dan was er de rentedaling in Europa. Niet onverwacht, maar één van de effecten geeft te denken. Bij een dalende rente in Europa zou je mogen verwachten, dat de euro zou verzwakken. We zagen echter het omgekeerde. Na de rentedaling bleek de euro ineens sterker. Geen goed teken voor de Europese economie. Daarentegen zullen veel Amerikaanse bedrijven blij zijn met de verzwakking van de dollar. Dat kan veranderen als de Fed deze week zou besluiten de rente in Amerika aan te passen. Maar daar geloof ik niet zo in.

Dollar cyclus
Zoals ik al zei, zullen veel Amerikaanse internationals blij zijn als de dollar wat goedkoper wordt. De dollarcyclus, zoals ik die noem, gaat uit van een veel zwakkere dollar in de komende 7 jaar. 2016 zou het eerste jaar moeten zijn. Maar ik kan niet aangeven, wanneer de neergaande trend precies inzet. Toch is het tekenend, dat op het moment dat de rente in de Eurozone wordt verlaagd, de dollar verzwakt. Tegelijkertijd zien we olie weer duurder worden. Dat is goed nieuws voor de grote oliemaatschappijen, zoals Chevron en Exxon. Maar de vraag rijst wel, of die bedrijven hun dividend kunnen handhaven, nadat ConocoPhilips het dividend met 75% heeft verlaagd. In de oliesector blijft het oppassen. De kosten zijn enorm verlaagd en de inkoop eigen aandelen is gestaakt. Het dividend is heilig, maar als het niet anders kan, is dat de volgende stap.

Overname doelwit?
Een sector die het veel beter doet, is die van voedsel. Met name bedrijven, die richting meer gezond gaan, zitten qua koersvorming in de lift. Eén van die bedrijven is General Mills (NYSE: GIS). Het bedrijf heeft steeds meer natuurlijk en organisch voedsel zonder toevoeging van allerlei kleur- en smaakstoffen. In 2014 werd Annie’s overgenomen, waarmee de verkoop van natuurlijke en organische producten van het concern op $600 miljoen kwam. General Mills verwacht, dat in 2019 de omzet in deze sector het miljard zal overschrijden. Intussen is General Mills mogelijk zelf het doelwit van een overname. Dat zou kunnen gebeuren door 3G, een Braziliaans hedgefund, dat voorheen Kraft en Heinz aan elkaar koppelde en daarmee de marges flink wist te verbeteren. General Mills zou goed bij deze groep passen. Misschien dat dit ook een drijfveer is achter de koerswinsten van de laatste weken.  

Dividendverhoging
General Mills verhoogt ook jaarlijks zijn dividend. Onlangs kwam het bedrijf met de aankondiging, dat het kwartaaldividend met 4,5% wordt verhoogd van 44 naar 46 cent. Daarmee komt het dividendrendement uit op 3%. De winst per aandeel steeg in het tweede kwartaal met 55% naar 87 cent per aandeel. De verwachte payout ratio voor dit boekjaar ligt rond de 57%, waarmee de jaarlijkse dividendverhoging voorlopig kan worden voortgezet. Het aandeel is wat aan de dure kant, maar heeft na de laatste dividendverhoging een aantrekkelijk rendement met een speculatief tintje door de overnamekansen.

Het aandeel staat ook op de lijst van GroeiDividend van Eveline Vrisekoop. Als u meer wilt beleggen in aandelen met een groeidividend, dan is een abonnement op deze nieuwsbrief aanbevelenswaardig. Wilt u meer weten, klik dan hier. 

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann