Jaargang 5, nummer 22, 21 maart 2016

  

Een flinke dividendverhoging

Eric Poelmann

 
Sommige dividendverhogingen zie je lang van te voren aankomen, maar soms zijn er ook weer verrassingen. Cisco Systems (NASDAQ: CSCO) heeft nog niet zo’n lange dividendgeschiedenis. Het aandeel keert pas dividend uit sinds 2011. Het eerste kwartaaldividend was 6 cent. Daarna volgde elk jaar een aanpassing naar boven. De laatste twee jaar met 2 cent. Ik had eigenlijk gerekend met een verhoging van nog eens 2 cent, maar de onderneming verraste beleggers met een verhoging van 5 cent naar 26 cent per aandeel. Daarmee haalt Cisco een dividendrendement van 3,7%. En de koek is daarmee nog niet op. Cisco gaat ook voor een bedrag van $15 miljard eigen aandelen inkopen. Met de $2 miljard die nog open staat, wordt er de komende maanden $17 miljard uit de markt gehaald, waarmee het aantal aandelen met 12% afneemt. Dat betekent, dat de winst per aandeel met 14% zal toenemen, zelfs als de winst bij Cisco gelijk blijft.

Omzet groeit weer
Cisco is een prima belegging voor wie extra inkomen wil. De koers van het aandeel was de laatste manden wat weggezakt, maar daarin kwam verandering nadat omzet en winst over het tweede kwartaal hoger uitpakten dan de analisten op Wall Street hadden verwacht. Ook kwam Cisco met de verwachting van een lichte omzetgroei, terwijl iedereen eigenlijk met een lichte omzetdaling voor het jaar had gerekend. Een aantal factoren droegen aan de groei bij. Zo groeide de wifi markt met 6% en Cisco domineert in die markt met een marktaandeel van 47%. En het lijkt erop, dat de wifi markt blijft groeien. Als Cisco zijn marktaandeel blijft vasthouden, dan zal alleen daardoor het volume blijven groeien.

Hogere marges
Een andere markt waarin Cisco domineert, is de router en de switch markt. Hier heeft Cisco een marktaandeel van 56%. Deze markt groeide afgelopen jaar met 3% en het volume bij Cisco groeide eveneens met 3%. En met het nieuwe hyperflex neemt Cisco marktaandeel weg bij IBM en HP. Kortom, we zien dat Cisco goed stand houdt in de markten, waarin het domineert. En met nieuwe producten worden marktaandelen weggehaald bij de concurrenten. Daarbij slaagt de onderneming er ook nog eens in om zijn marges te vergroten dankzij een hogere productiviteit en een meer efficiënte kostencontrole.

Dividend kan verder groeien
Naast de normale groei slaagt Cisco er ook in om succesvol kleine bedrijven over te nemen. Zo werd chip producent Synata overgenomen en kon Cisco met geld dat buiten Amerika was gestald, het Israëlische Leaba Semiconductor overnemen. De overname van buitenlandse ondernemingen of zogenaamd offshore geld is daarom zo interessant, omdat daarmee de torenhoge Amerikaanse vennootschapsbelasting wordt omzeild. Alle factoren bij elkaar zorgen ervoor, dat de onderneming in een goede vorm verkeert. En met een payout ratio onder 50% lijkt het dividend voor de komende jaren veilig gesteld 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann