Jaargang 5, nummer 24, 30 maart 2016

  

Kopen op een lage koers

Eric Poelmann

 
Dividend Aristocraten zijn aandelen, die jaar in jaar uit in staat zijn geweest hun dividend te verhogen. Niet alleen in goede tijden, maar ook in minder goede tijden. En dat voor tenminste 25 jaar op een rij. Ongeveer 10% van de bedrijven met een notering in de S&P 500 zijn hierin geslaagd. Meestal waarderen beleggers dit soort aandelen aan de hoge kant, omdat ze er rekening mee houden, dat ook in de komende jaren het dividend verhoogd gaat worden. Maar toch zijn er onder de aristocraten aandelen, die een dividendrendement hebben van meer dan 3%. Met andere woorden, je krijgt niet alleen aandelen met de reputatie van een oplopend dividend, je krijgt ook nog eens een meer dan gemiddeld dividendrendement. En meer dan dat, want het management van dit soort bedrijven heeft de aandeelhouder hoog in het vaandel staan. En dat zelfde management zal zich wel twee keer bedenken, voor het zijn reputatie als aristocraat in de waagschaal wil stellen.

Grondstoffen
Dat betekent, dat als u een Dividend Aristocraat in uw portfolio opneemt, u een meer dan gemiddelde kans maakt dat het dividend de komende jaren verder oploopt en dat het rendement op de kostprijs met de jaren steeds beter wordt. Meestal loopt de koers bij een stijgend dividend ook op, maar soms zit het in een bepaalde sector wel eens flink tegen en staan de koersen onder druk. Goed voorbeeld daarvan is de oliesector. De oliemaatschappijen doen er alles aan om het dividend op zijn minst te handhaven. Maar vandaag wil ik het niet over olie hebben. Wel over een onderneming die er dicht tegenaan ligt. Het gaat over Archer-Daniels-Midland Company (NYSE: ADM), een bedrijf in de grondstoffensector.

Kostbare infrastructuur
Archer zit meer in de agrarische sector. De onderneming zet mais en granen om in vegetarische olie, maïzena, ethanol en andere producten, die in de voedselketen, chemische producten en de energiemarkt worden gebruikt. De onderneming profiteert daarbij van het feit, dat over vele jaren een infrastructuur is opgebouwd, dat heel kostbaar is om te kopiëren. Daarbij moet gedacht worden aan opslagfaciliteiten, verwerking van oogsten en talloze overeenkomsten met landbouwers voor de levering van oogsten. Met name dat laatste netwerk is niet alleen voor Archer van groot belang, maar het biedt ook voor de boeren veel meer zekerheid.

Stijgend rendement op kostprijs
Over de afgelopen 5 jaar wist Archer het dividend met gemiddeld 13,3% per jaar te verhogen. Maar de grondstoffen zitten in een malaise en dat zet ook de winst bij Archer onder druk. De onderneming verhoogde onlangs als een echte aristocraat het kwartaaldividend toch met 7% van 28 naar 30 cent per aandeel. En het moet wel raar lopen, als dat dividend ook de komende jaren niet verder verhoogd zal worden. De onderneming heeft immers een gezonde balans met meer cash dan schulden en een payout ratio van 38%. Door de lage prijzen voor grondstoffen en olie is de koers onder druk komen te staan en 20% gedaald. Voor een belegger met wat geduld biedt dit kansen, want het dividendrendement staat nu op 3,25% en zal de komende jaren dankzij de dividendverhogingen, die nog gaan komen, verder oplopen. Dit dividend is extra aantrekkelijk als we ons realiseren, dat het de afgelopen jaren gemiddeld 2,2% heeft bedragen.

Het aandeel staat ook op de lijst van GroeiDividend van Eveline Vrisekoop. Wilt u meer weten over aandelen, de jaarlijks hun dividend verhogen, kijk dan hier 

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann