Jaargang 5, nummer 25, 4 april 2016

  

Beleggers blij met Fed

Eric Poelmann

 
De Amerikaanse beurzen kregen vorige week een nieuwe impuls, toen duidelijk werd dat de Fed ook in april waarschijnlijk de rente niet zal verhogen. En het is nog maar de vraag, of er in 2016 nog wel een renteverhoging komt. Vier verhogingen waren er min of meer toegezegd voor dit jaar, maar de Fed blijft terughoudend. Fed president Janet Yellen kan ook moeilijk anders. Overal ter wereld gaan de rentes verder omlaag. En hoewel de Amerikaanse economie het helemaal niet zo slecht doet, zou diezelfde economie toch internationaal een tik kunnen krijgen als door een renteverhoging de dollar duurder zou worden. Nu gebeurt het tegendeel. De dollar wordt goedkoper en dat is goed voor de Amerikaanse internationals. Die meten hun resultaten immers in dollars en met een goedkopere dollar worden die resultaten beter. Yellen staat haar mannetje tegen de haviken in het Fed bestuur, die de rente willen verhogen, maar Yellen blijft voorzichtig. Zij ziet veel onzekerheden in de wereld, ook op financieel gebied en zij is bang voor de gevolgen die dat voor de Amerikaanse economie kan hebben.

Margeverbetering
De houding van Yellen was precies dat waar beleggers naar uitkeken en na haar uitspraken schoten de koersen marktbreed weer verder omhoog. Maar er is een groep aandelen, die historisch gezien nog wat meer van deze situatie profiteert. Want bij een lage rente doen dividendaandelen het nog wat beter dan groeiaandelen bijvoorbeeld. Veel ondernemingen achter de dividendaandelen doen een beroep op de kapitaalmarkten en de lage rente zorgt daarbij voor betere marges.

Positieve winstontwikkeling
Een aandeel, dat profiteert van de politiek van Janet Yellen, is Coca Cola (NYSE: KO). Het aandeel zit al jarenlang in een soort impasse. Dat komt, omdat de consument minder frisdrank drinkt. Niet alleen de zwaar gesuikerde reguliere cola wordt minder gedronken, ook naar diet coke is minder vraag. Daarvan heeft het aandeel flink te lijden gehad. Maar daar lijkt verandering in te komen. De omzet daalt nog steeds maar de winstontwikkeling is positief en beter dan de analisten op Wall Street hadden verwacht. Bijna de helft van die analisten heeft het aandeel inmiddels op kopen gezet. En omdat het hier “maar” om de helft gaat, hebben veel beleggers nog geen oog voor het aandeel.   

Dividend stijgt
Het aandeel zit dankzij de lage rentepolitiek van Yellen in een stijgende lijn. Veel resultaat van de onderneming komt immers van buiten Amerika. En de resultaten zullen door de lagere dollar positief worden beïnvloed. Daarbij is Coca Cola een typisch groeidividend aandeel. In maart ging het kwartaaldividend verder omhoog naar 35 cent. Daarmee komt het jaardividend uit op $1,40 wat een dividendrendement van 3% betekent. In de huidige lage rente-omgeving niet onaantrekkelijk. En de onderneming werkt hard aan drankjes die beter passen in het trendy “gezond leven” patroon.

Wilt u meer weten over aandelen, die met regelmaat het dividend naar boven aanpassen? Dan is GroeiDividend van Eveline Vrisekoop een nieuwsbrief, die eigenlijk onmisbaar is. Wilt u er meer over weten? Klik dan hier 

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann