Jaargang 5, nummer 27, 18 april 2016

 

Oppassen met de dollar 

Eric Poelmann 
Veel van de beleggingen in deze rubriek komen van de Amerikaanse beurzen. De afgelopen jaren heb ik daarbij weinig aandacht besteed aan het valutarisico. Vandaag maak ik een uitzondering. Dat doe ik, omdat ik ervan overtuigd ben dat we een periode ingaan waarin de dollar ten opzichte van de euro gaat dalen. Dit in tegenstelling tot veel bankiers en beleggingsanalisten, die denken dat de euro verder zal verzwakken ten opzichte van de dollar. Met valuta is het vaak kijken in een glazen bol. Maar voor mij is dat niet zo. Ik volg de verhouding tussen de europese munt(en) al sinds ik ben afgestudeerd in 1973. Toen werd ik op een ochtend wakker met het nieuws, dat de koppeling tussen het goud en de dollar was losgelaten. Sindsdien gaat de dollar dan weer omhoog en dan weer omlaag.

De euro wordt sterker
In maart maakte ECB president Draghi een aantal maatregelen bekend, die zouden moeten leiden tot een zwakkere euro. Doel was de exportpositie van de eurolanden te versterken, maar het tegenovergestelde gebeurde. De euro werd na de maatregelen van Draghi sterker in plaats van zwakker. Veel beleggers tasten in het duister hoe dat kon. Het antwoord is te vinden in de onderstaande grafiek. Die maakt duidelijk, dat de waardeverhouding tussen de euro en de dollar onderhevig is aan een inmiddels vaste cyclus van zeven jaar. Zeven jaar verzwakt de euro ten opzichte van de dollar en de volgende zeven jaar gebeurt het omgekeerde. Waarom? Dat weet ik niet. Ik stel het alleen maar vast. Op internet ben ik aan het zoeken geweest naar een grafiek, die deze beweging duidelijk maakt en die heb ik gevonden. Kijkt u nu zelf maar, wat er met de verhouding tussen de twee munten is gebeurd sinds de goudstandaard is losgelaten.

 

600_dr1.jpg

 

De wat slimme lezer zal snel opmerken, dat we in de jaren 70 nog helemaal geen euro hadden. Maar we hebben hier voor het gemak verondersteld, dat de euro er toen al was. De kracht van de grafiek is, dat hij de afgelopen 42 jaar keurig is opgegaan. En de cyclus gaf aan, dat aan de opgaande lijn van de dollar in 2015 een eind moest komen. Dit jaar zijn we begonnen aan een daling van de dollar, die tot 2022 gaat duren. En als de lijn wordt doorgetrokken, dan betekent dat een waardedaling van de dollar tot ongeveer euro 1,80. Want elke keer als de dollar daalt, daalt hij dieper. Omgekeerd, elke keer als de dollar aan een stijgende lijn van 7 jaar bezig is, stijgt hij minder door dan de vorige cyclus.

Bodemvorming
De afgelopen jaren is er enorm veel gebeurd op het gebied van sturing door de centrale banken. Zo is er veel gedaan aan verruiming van de geldhoeveelheid en aan het bijstellen van de rente. Maar tegelijkertijd zien we, dat de cyclus zich onverstoorbaar heeft doorgezet. Wat ik sterk vind is de bodemvorming in de euro, die nu plaatsvindt. Die bodemvorming is duidelijk herkenbaar en het moet wel heel gek gaan als de euro verder zou gaan dalen. Ik calculeer een waardedaling van de euro in ieder geval niet in.

Winststijging door valutavoordeel
Wat betekent dit nu voor de belegger? U hoeft niet gelijk uw dollarbeleggingen te verkopen. Daar is deze aflevering van mijn column niet voor bedoeld. Wat u wel moet doen is er rekening mee houden, dat uw beleggingsresultaten zullen worden beïnvloed door een lagere dollar in de komende jaren. Een lagere dollar gaat overigens voor Amerikaanse bedrijven betekenen, dat zij betere resultaten in het buitenland gaan halen. En dat zal leiden tot winststijgingen. Neem McDonald’s (NYSE: MCD) bijvoorbeeld. Die haalt meer dan 50% van zijn omzet buiten Amerika. We zien de koers van dat aandeel de laatste tijd flink stijgen. Dat kan deels komen door het nieuwe management, maar ook doordat de onderneming gaat profiteren van het valutavoordeel, dat de komende jaren een rol zal spelen.

Ik hoop u bij deze duidelijk gemaakt te hebben, waarom ik het met enige regelmaat heb over de dollarcyclus. Ik hoef geen gelijk te hebben, maar bij mijn belegginsoverwegingen ga ik ervan uit, dat deze cyclus zich de komende 7 jaar voortzet. Wat de ECB ook voor draconische maatregelen bedenkt om de euro te verzwakken. Het zal niet helpen

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann