Kleine bank betaalt steeds hoger dividend

  

150_de_heer_poelmann.jpgBanken hebben de laatste decennia de neiging gehad alsmaar groter te worden. Ze fuseerden of slokten elkaar op, met als gevolg dat er nauwelijks nog banken over zijn. Dat is althans het geval in Nederland en veel landen om ons heen. Daarnaast gingen de banken in zaken. Bankiers wilden veel geld verdienen. Niet met het beheren van uw spaargeld, maar met allerlei andere zaken. Bankiers hadden ook een hoog imago. Daar is na de bankencrisis niet veel meer van over. Sterker nog, banken zijn inmiddels de meest gehate instituten van de wereld. Ze worden gezien als bastions van graaizucht. Of dat nu helemaal klopt, laat ik maar in het midden. Een feit is wel dat de liefde van beleggers voor de banken verdwenen is. Het afgelopen jaar waren de banken de slechtste aandelen in de S&P 500 met verliezen, die veelal boven de 20% uitkwamen.

In Amerika zijn er niet alleen de grote banken zoals Bank of America en Citigroup. Er zijn ook nog veel kleine banken die op regionaal niveau werken. Die kleine banken opereren onder een andere wetgeving en houden zich bezig met de traditionele zaken waar banken ook voor zijn: spaargeld, deposito’s, hypotheken en andere leningen. Ze houden zich niet of nauwelijks bezig met hedging, derivatenhandel of de verkoop van hypotheekpakketjes. Ze worden ook niet geraakt door de problemen met de euro en staan ook niet voor de rechter om zich te verdedigen in de vele processen met hypotheeknemers.

Het zijn deze kleine banken die nu weer de aandacht trekken van beleggers. Die realiseren zich dat deze kleine banken niet alle ellende op hun bordje hebben en zich helemaal kunnen richten op de ontwikkelingen van vandaag. Het volume aan zakelijke leningen neemt toe en ook de consumentenkredieten lopen weer licht op. Daarbij neemt de kwaliteit van de kredieten weer toe. Gedegen kredietcontrole zorgt voor minder betalingsuitval en de kleine banken hoeven niet meer zoveel geld te reserveren om slechte leningen te kunnen afschrijven. Dat resulteert in lagere kosten bij hogere marges.

Een regionale Amerikaanse bank die zijn dividend, ondanks de kredietcrisis, op pijl heeft kunnen houden, is BancFirst Corporation (NASDAQ: BANF). De bank is gevestigd in Oklahoma City in de staat Oklahoma en heeft daar in 50 plaatsen 89 bankfilialen. Het is één van de best georganiseerde banken die ik ooit ben tegengekomen. De binnengekomen gelden op spaarrekeningen en deposito’s worden uitgeleend aan klanten zowel als kleine en middelgrote ondernemingen. Daarbij moet u denken aan fabrieken, winkeliers, onroerend goed ontwikkelaars, boeren en energiebedrijven. De bank had kredietdiscipline altijd hoog in het vaandel staan, ook in de periode dat er maar op los geleend werd voor hypotheken in de jaren 2003 tot 2006. Het management heeft altijd conservatieve uitgangspunten gehanteerd bij het verstrekken van leningen. Het gevolg was dat er tijdens de financiële crisis nauwelijks hoefde te worden afgeschreven. Daarom kon deze bank ook zijn dividend blijven verhogen. Tussen 2008 en 2010 zelfs met 15%. De afgelopen 15 jaar heeft deze bank zijn dividend 16 keer kunnen verhogen en keert nu elk kwartaal 27 cent per aandeel uit en  daar zal het niet bij blijven. De economie in Oklahoma doet het veel beter dan in de rest van Amerika. De werkloosheid is er maar 5,5% en de staat levert 3% van de Amerikaanse olie- en gasproductie. Te midden van dit alles kan deze regionale bank rustig verder groeien. Het management bezit 53% van de aandelen en de bank heeft een marktwaarde van rond de $575 miljoen. Beleggen in een bank als deze is relatief veilig. Ze groeien conservatief verder en delen hun winst met de aandeelhouders. Ze nemen minder risico, maar gaan voor een solide resultaat. Een pareltje dus onder de banken.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann


PS: Aandelen met een constant groeiend dividend krijgt steeds meer aandacht van beleggers. Als u hier meer over wilt weten, klik dan hier om een naar een korte presentatie te kijken van Gerard Bastiaansen, redacteur van GroeiDividend.nl