Jaargang 5, nummer 30, 2 mei 2016

 

Buffett heeft dit veilige aandeel 

Eric Poelmann 
Warren Buffett geldt nog altijd als één van de beste beleggers ter wereld. Er wordt regelmatig gekeken naar welke aandelen hij in zijn portfolio van Berkshire Hathaway aanhoudt. Een portfolio om jaloers op te zijn met een waarde van ongeveer $130 miljard. Hoewel Buffett met zijn beleggingsfondsen geen dividend uitbetaalt, is hij er op gebrand dat hij dividend krijgt van de aandelen, waar hij in belegt. Negen van de tien grootste fondsen in Berkshire Hathaway keren dividend uit. En de helft van de dividendaandelen die Buffett aanhoudt keren zelfs een dividend uit van 3% of meer.
 

Belang uitgebouwd
Eén van de meest betrouwbare aandelen is het bankaandeel Wells Fargo & Company (NYSE: WFC). Zelf bankier ik in Amerika bij Wells Fargo en ik heb me daar altijd thuis gevoeld. De bank is wat conservatief, heeft niet altijd de laagste tarieven, maar wel een uitstekende service. Dat Buffett vertrouwen in deze bank heeft blijkt wel uit het feit, dat deze positie eind vorig jaar 20% uitmaakte van de Berkshire Hathaway portfolio. Buffett begon in Wells Fargo te beleggen in 1989, toen de beurzen niet zoveel vertrouwen in de banken hadden. Buffett had toen al veel lovende woorden aan de bank, dat werd geprezen om zijn conservatisme bij het management en in de cultuur van de onderneming. Vanaf dat moment heeft Buffett zijn aandeel in de onderneming geleidelijk verder uitgebouwd. Inmiddels is 10% van Wells Fargo in handen van Buffet.

Conservatief beleid
Wells Fargo wordt beschouwd als de bank met de meeste kwaliteit in Amerika. De bank heeft zo’n 90 activiteiten, waaronder hypotheekverstrekking, beleggingen, verzekeringen en consumenten- en bedrijfsfinancieringen. Waar de bank zich uitdrukkelijk niet mee bezig houdt, zijn de risicovolle activiteiten zoals investment banking en handelsactiviteiten. Wat bezittingen betreft geldt Wells Fargo als de op twee na grootste bank van Amerika. De bank profiteert van zijn schaalgrootte en kan daarom tegen lagere kosten werken dan de meeste andere banken in Amerika. Ongeveer de helft van alle omzet kwam vorig jaar uit leningen. Daarbij heeft de bank als voordeel, dat consumenten bij Wels Fargo meer deposito’s binnen brengen dan bij enige andere bank in Amerika. Deposito’s zijn een goedkoop middel om de vele leningen te financieren.

Verhoogd
Het aandeel Wells Fargo wordt op de beurs verhandeld tegen ongeveer 11 keer de winst per aandeel. En mocht de rente weer eens gaan stijgen, dan rekenen beleggers erop, dat het resultaat verder kan oplopen. De bank kent een kwartaaldividend van 38 cent per aandeel, waarmee het dividendrendement op 3% uitkomt. Het dividend wordt met regelmaat verhoogd.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann