Jaargang 5, nummer 31, 4 mei 2016

 

Rente loont niet meer 

Eric Poelmann 
Sparen is altijd een veilige vorm van inkomen geweest. Hoe hoger de rente op de bank, hoe beter. En daarnaast was er nog een veilige vorm van rente, de staatsobligaties. Maar beide spaarvormen renderen niet meer. De rente op een spaarrekening is bijna negatief en het kopen van staatsobligaties is ook niet aantrekkelijk. Kijk naar de 30 jarige lening met een coupon van 7½%, die in 2023 afloopt. Die 7½% lijkt leuk, maar u koopt nu op een koers van 150,50 terwijl u in 2023 nog 100 terug krijgt. Dat is over iets meer dan 6½ jaar. Alle rente die u ontvangt gaat op aan koersverlies. Ook de staatsobligaties leveren dus niets meer op. Studies wijzen uit, dat ondanks de alsmaar dalende rente, het sparen toeneemt.

Onveilig
Dat heeft alles te maken met een gevoel van onveiligheid. De crisis van enkele jaren geleden heeft het gevoel van onveiligheid vergroot. Banken stonden op springen en de overheid moest alles uit de kast halen om op kosten van de belastingbetaler de banken overeind te houden. En dat is nog niet alles. Ook de toekomst lijkt onveilig. Dagelijks kunnen we lezen dat de pensioenfondsen te weinig verdienen om onze pensioenen in de toekomst te kunnen garanderen. En we kunnen erop wachten, dat pensioen-uitkeringen naar beneden worden bijgesteld. Al deze onveiligheid stimuleert het sparen. Maar sparen hoeft niet alleen via een spaarrekening of met het kopen van staatsobligaties. Er zijn ook andere manieren om vermogen voor de toekomst veilig te stellen.

Dividendverhoging
Beleggen in Dividend Aristocraten is een spaarvorm, die nog maar bij weinig spaarders bekend is. Omdat het om beleggen gaat en niet zozeer om sparen. Dividend Aristocraten zijn ondernemingen, die al meer dan 25 jaar onafgebroken hun dividend hebben verhoogd. U krijgt dus elk jaar meer dividend en het dividendrendement op uw begin investering blijft dus jaar op jaar oplopen. Naast de Dividend Aristocraten kennen we ook de Dividend Achievers. Hier gaat het om ondernemingen, die meer dan 10 jaar of meer hun dividend onafgebroken hebben verhoogd, maar de 25 jaar nog niet gehaald hebben. Op de Amerikaanse beurzen vinden we 274 aandelen met de status van een Dividend Achiever. Een van die aandelen is Microsoft (NASDAQ: MSFT).

Rendement op kostrijs
Microsoft heeft de afgelopen 14 jaar elk jaar weer zijn dividend verhoogd en is hard op weg om een Dividend Aristocraat te worden. De onderneming genereert elk jaar weer een enorme free cash flow, van waaruit het dividend wordt betaald. Het aandeel heeft een dividendrendement van 2,9% en de afgelopen week is de koers weer onder de $50 beland. Beleggers waren wat minder enthousiast over de resultaten van het afgelopen kwartaal. Ik heb dat bij Microsoft al vaker gezien. Zelf heb ik het aandeel in december 2012 gekocht op een koers van $26,70. Sindsdien is het dividend met 56% gestegen van 23 cent naar 36 cent per aandeel. Daarmee ligt het rendement op de kostprijs inmiddels op 5,4%. Niet slecht in een tijd dat we de rente alleen maar zien dalen.

Abonnementen is business
In Amerika wordt het aandeel steeds populairder bij mensen, die een inkomen zoeken voor de tijd na hun pensionering. Natuurlijk is dit geen staatsobligatie, maar we hebben het wel over één van de grootste ondernemingen ter wereld. Microsoft is bovendien bezig met een aanpassing van zijn businessmodel, waarbij de cloud een steeds grotere rol speelt. Ook wordt de software niet meer verkocht, maar verhuurd, waarbij de onderneming elk kwartaal weer via een abonnementensysteem inkomen genereert. Tijdens de omschakeling van verkoop naar abonnementen is er een tijdelijke dip in inkomsten, maar deze dip zal spoedig zijn overwonnen, waarna Microsoft voor zijn aandeelhouders nog meer een goudmijn wordt.

Ideaal voor pensioen portfolio
Als u wilt sparen voor een pensioen, dan is het zaak daar zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Reken niet teveel op de beloftes voor een pensioen, zoals die nu gedaan worden. Nog een paar jaar zo’n lage rente en de pensioenen gaan drastisch omlaag. Van het opzetten van een pensioenportfolio met aandelen, die elk jaar weer meer dividend uitbetalen, kunt u na uw pensionering veel plezier hebben. Microsoft past in zo’n pensioen portfolio. En nu de koers onder $50 gezakt is, kunt u het aandeel weer kopen.
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann