Jaargang 5, nummer 32, 9 mei 2016

 

Verwachtingen waargemaakt 

Eric Poelmann 
We zitten midden in het cijferseizoen over het eerste kwartaal van dit jaar en we zien zowel positieve als negatieve resultaten. Een positieve verrassing kwam uit de REIT (real estate investment properties) hoek. De resultaten van Medical Properties Trust (NYSE: MPW) waren in lijn met de verwachtingen, maar de omzet was meer dan was ingeschat. Het aandeel heeft een moeilijke periode achter de rug. Na de aankondiging van de overname van Capella in augustus 2015 ging de koers flink onderuit en die dalende lijn werd met ups en downs voortgezet tot februari van dit jaar, toen de koers even onder $10 zakte. Maar met de aankondiging van de jaarresultaten over 2015 kwam daarin verandering en de resultaten over het eerste kwartaal van 2016 gaven de koers vorige week een nieuwe impuls.

Inzet is groei
Medical Properties Trust is een REIT dat zich richt op onroerend goed in de medische sector. In totaal heeft deze REIT nu 202 projecten onder controle, waarvan de meeste in bezit zijn en een klein deel door Medical Properties Trust is gefinancierd met hypotheken. De REIT heeft vestigingen in 28 staten in Amerika, maar is ook actief in Duitsland, Engeland, Italië en Spanje. Medical Properties Trust heeft niet alleen ziekenhuizen, maar ook verpleegtehuizen, eerste hulp opvang en gebouwen, waar dokters hun praktijk houden. Medical Properties Trust is nog erg gericht op groei. Dat kan ook, want Amerika vergrijst in hoog tempo en de zorgsector profiteert daarvan. De meeste centra worden verhuurd onder triple net lease condities. Dat wil zeggen dat de huurder zorg draagt voor de onroerend goed belasting, de verzekering en het onderhoud van de gebouwen.

Mogelijk dividendverhoging
Bij REIT’s gaat het niet zozeer om de winst per aandeel maar om de funds from operations (FFO). De reden is, dat de winst wordt beïnvloed door afschrijvingen. Maar afschrijvingen worden niet daadwerkelijk betaald. Ze zitten in de boekhouding om belastingtechnische redenen. In Amerika noemen we dit een non cash event. Voor het dividend is de FFO belangrijk. In het eerste kwartaal realiseerde Medical Properties Trust een FFO van 35 cent per aandeel tegen 30 cent in 2015. Een flinke stijging maar wel volgens verwachting. De omzet steeg naar $135 miljoen en dat was 40,7% meer dan in 2015. Met de stijging van de FFO is er nog genoeg cash over na betaling van het dividend van 22 cent per aandeel. En met een prognose van een FFO per aandeel voor heel 2016 tussen $1,29 en $1,33 mogen we verwachten, dat het dividend dit of volgend kwartaal verder wordt verhoogd.

Koop op dip
Als u de moed hebt gehad op een koers tussen $10 en $11 dollar in het aandeel te stappen, dan kunt u daar nu de vruchten van plukken. Ik adviseer niet om nu te verkopen, want een dividendrendement van 6,25% is in deze tijd nog altijd heel behoorlijk. Maar mocht de Fed besluiten in het derde kwartaal alsnog de rente te verhogen, dan kan de koers van deze REIT weer wat onder druk komen. Maak dus geen haast meer om het aandeel te kopen en wacht op een volgende dip.

Wilt u meer weten over REIT’s, dan zou u een abonnement moeten nemen op The Dividend Factory van Paul van den Heuvel. Deze nieuwsbrief is gespecialiseerd op hoog dividend en schenkt niet alleen aan REIT’s aandacht, maar ook aan tal van andere hoog dividend aandelen. Wilt u meer weten, klik dan hier.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann