Jaargang 5, nummer 36, 30 mei 2016

 

Dividend door dik en dun 

Eric Poelmann 
De koersen op de beurzen lopen weer op. We hebben even gedacht, dat mei een slechte maand zou worden, maar het tegenovergestelde blijkt waar. Als de koersen hoog staan, wordt het weer wat moeilijker aandelen te vinden, waar we met een gerust hart in kunnen beleggen. Eén van de sectoren waar ik altijd graag in beleg, is de food sector. Fast food in het bijzonder. Amerika zit vol met fast food restaurants en de concurrentie is daar moordend. En als een bedrijf in Amerika met betere resultaten komt, dan doet zo’n fast food bedrijf daar iets goed. Dat is het geval met McDonald’s (NYSE: MCD). De resultaten in Amerika zitten zichtbaar in de lift. Ik loop zelf regelmatig binnen bij deze fast food keten omdat ik er aandelen van heb. Ik zie van dichtbij wat de onderneming allemaal doet, om de resultaten te verbeteren. De laatste hit is een mix en match menu, waarbij je twee gerechten kunt kiezen uit meerdere opties voor $5. Ik vind het een vondst. Creativiteit kent in de fast food sector geen grenzen. McDonald’s kwam ook met 20 McNuggets voor $5. En wat doet de concurrentie? 10 McNuggets voor $1,49. Ik wil maar aangeven, dat je in deze sector echt voorop moet lopen om goede resultaten te behalen.

Personeelskosten omhoog
Maar de dreiging komt van meer kanten. Al maanden betoogt het personeel in de fast food sector, dat het minimum loon van $9 naar $15 per uur omhoog moet. Californië loopt daar natuurlijk weer mee voorop. Daar heeft de overheid inmiddels bepaald, dat het minimum loon wettelijk de komende jaren naar $15 per uur zal worden opgetrokken. Maar wat daarbij vergeten wordt is, dat een dergelijke verhoging tot gevolg heeft, dat er meer geautomatiseerd wordt. En dat daarmee arbeidsplaatsen verloren gaan. Goed geleide bedrijven zijn altijd uit op meer efficiency. En een loonstijging van 70% brengt automatisch allerlei gedachten op gang over hoe geld kan worden gespaard in de productie. Eén manier is dat we een order opgeven aan een machine in plaats van aan een aardige bediende. In de luchtvaart zien we dat met de incheck machines. Die worden in Amerika al op veel grotere schaal ingezet dan in Europa. En dezelfde soort machines zien we nu ook bij McDonald’s. Niet in Amerika maar in Europa, waar de loonkosten veel hoger liggen dan in Amerika.

Meer robots in de keuken
Die robotisering om kosten te sparen blijft natuurlijk niet beperkt tot de order aanname. Ook in de productie van hamburgers en frietjes kan nog wel wat meer geautomatiseerd worden. En hoe hoger de loonkosten, hoe sneller de ontwikkeling gaat zijn. Want wat te denken over een appje van McDonald’s op de smartphone, waar je de order mee kunt ingeven en die de betaling ook gelijk automatisch regelt. Komt niemand meer aan te pas. De robot produceert de hamburger en de order rolt zo van de band. Volgens de nieuwe CEO van McDonald’s gaat het zover echter niet komen. Hij ziet wel in de keuken mogelijkheden voor meer automatiseren, maar het klantencontact blijft mensenwerk.  Zijn stelling is dat McDonald’s een service business is en daarbij blijft het menselijk contact van groot belang.

De volgende dividendverhoging
McDonald’s blijft intussen zijn aandeelhouders verwennen met een mooi dividend. Op dit moment is het kwartaaldividend 89 cent per aandeel. Per jaar dus $3,56. En dat dividend wordt ook nog eens elk jaar verhoogd. De volgende verhoging verwacht ik over 6 maanden. Het dividendrendement is nu 2,9%. Meer dan u bij welke bank dan ook aan rente krijgt. Nu het management weer wat meer elan heeft gekregen, denk ik dat de resultaten automatisch volgen. Nog beter wordt het als de dollar weer wat goedkoper wordt. Dan worden de resultaten bij McDonald’s automatisch weer meer omhoog gestuwd. 
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann