Jaargang 5, nummer 37, 1 juni 2016

 

Stabiel dividend ondanks olie problemen 

Eric Poelmann 
De daling van de olieprijzen heeft veel slachtoffers gemaakt in de olie-industrie. Door de lage prijzen moet met verlies worden gewerkt. En nu er een licht herstel te zien is, werken de bedrijven op de eerste plaats voor de banken, want die leningen hebben eerste prioriteit. Maar de kleinere boorbedrijven hebben nog veel meer geld geleend. Leningen met een meer risicovol karakter. Dat geld komt met name van de business development companies (BDC’s). Er zijn BDC’s die zwaar in de problemen gekomen zijn, doordat de olie-industrie zijn verplichtingen niet kon nakomen. Voor buitenstaanders is het moeilijk na te gaan welke BDC meer en welke minder te lijden heeft gehad. Vandaag behandel ik zo’n BDC. Het is een BDC met een maandelijks dividend en nog twee keer per jaar een speciaal dividend. Veertien dividenduitkeringen in een jaar dus. Het gaat om Main Street Capital (NYSE: MAIN), een BDC waar ik al lang geleden zelf in belegd heb.

Veel vertrouwen
Je moet echt diep in de cijfers duiken om er achter te komen waar de ellende van olie en gas deze BDC raakt. Want naast directe investeringen zijn er ook deelnames in bedrijven, die toeleverancier zijn in de olie- en gasindustrie. Op basis van de kostprijs heeft 18% van de investeringen van Main Street Capital raakvlakken met olie en gas. Maar verliezen worden pas genomen op het moment, dat de investeringen van de hand worden gedaan. Het komt erop aan in hoeverre je als belegger vertrouwen hebt in het management-team van Main. Dat vertrouwen is hoog op basis van wat het management van Main de afgelopen jaren gepresteerd heeft. De waardering van de olie en gas deelnames van Main ligt 11% onder de kostprijs. Daarmee doet Main het veel beter dan menig ETF in de olie-industrie, nu de prijs van olie zo’n 60% onder de top ligt. En ik ga ervan uit, dat bij een herstel van de prijs van olie, de investeringen van Main kunnen uitblinken.

Rendement is goed
Main heeft bovendien een mooie spreiding aangelegd in haar beleggingen. Er wordt aan tientallen bedrijven geld geleend, meest aan middelgrote bedrijven met jaarlijkse omzet tussen de $10 en $150 miljoen. Het gemiddelde rendement op die leningen ligt op 12,4%. In het afgelopen kwartaal kwam er $32,1 miljoen aan rente binnen met nog eens $7,6 miljoen aan dividend en $2 miljoen aan kosten. Een totaal dus van $41,7 miljoen. Main heeft de laagste kosten in heel de sector met 1,4 cent voor iedere dollar aan bezittingen. Trek deze kosten van de opbrengst af en dan blijft er $28,7 miljoen, of wel 57 cent per aandeel over aan inkomen om aan de aandeelhouders uit te keren. Het dividend van 54 cent wordt dus ruimschoots afgedekt. Het speciale dividend komt uit winst op de investeringen.

Dividend blijft op niveau
Daarmee zijn de resultaten in het totaal nog altijd zo goed dat het dividend tot nu toe niet in gevaar is gekomen. Zelfs het speciale dividend kan worden gehandhaafd. Main betaalt nu 18 cent dividend per maand voor een totaal van $2,16. In juni wordt er weer een speciaal dividend betaald van 27,5 cent en de onderneming heeft aangekondigd in juli, augustus en september het maandelijkse dividend van 18 cent te handhaven. Daarmee komt het dividendrendement op jaarbasis uit op 8,4% met een koers van $32,18 afgelopen vrijdag. Dat is bijna op het hoogste punt in de laatste 12 maanden.

Nederlandse belegger is beter af
In Amerika wordt de BDC fiscaal gesteund omdat geen vennootschapsbelasting hoeft te worden afgedragen als 90% van de winst aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd. Bij de aandeelhouders wordt het dividend echter progressief belast. Voor de Nederlandse aandeelhouders blijft het echter bij een withholding tax van 15%, die vaak nog kan worden verrekend met de vermogenswinstbelasting in box 3. Dat maakt deze belegging voor Nederlanders extra interessant.

Wilt u meer weten over beleggen in BDC’s? Paul van den Heuvel schrijft erover in The Dividend Factory waar hoog dividend centraal staat. Wilt u meer weten, klik dan hier

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann