Jaargang 5, nummer 38, 6 juni 2016

 

Beleggen met discipline 

Eric Poelmann 
Onlangs was ik uitgenodigd voor een reünie met studenten uit hetzelfde jaar als ik. Sommige had ik in geen 40 jaar gezien dus werd er veel verteld over het wel en wee in ons professionele leven. Op de één of andere manier is er altijd veel belangstelling over hoe ik met aandelen omga. Omdat ik erover schrijf maar ook omdat ik me sterk gericht heb op aandelen die met de regelmaat van de klok dividend uitkeren. Dat laatste doe ik met een grote discipline. Altijd vertel ik weer dat ik op mijn 50e ben opgehouden met speculeren. Ik koop geen aandelen in de hoop dat ze nog eens in koers gaan stijgen, want veel beleggers hebben uiteindelijk met die strategie niet veel verdiend. Dus ik heb geen aandelen als Google en Amazone. Nee, ik ben mij volledig gaan richten op aandelen die dividend opleveren elke maand of elk kwartaal. En het maakt mij daarbij niet uit waar die bedrijven in handelen. Ik heb dus geen ethisch gevoel bij aandelen. Zolang het gaat om gerespecteerde bedrijven met een beursnotering en een mooi dividend, heb ik daar belangstelling voor.

Groeidividend
Een aandeel, dat ik jaren geleden voor $26 in mijn portfolio heb opgenomen is de Altria Group (NYSE: MO). Het aandeel is controversieel, want het gaat hier om een tabaksaandeel. Altria is toonaangevend in de sigarettenwereld en ook in de wereld van de nieuwe e-sigaret. Veel beleggers willen daarom niet in dit aandeel beleggen. Dat is hun goed recht, alleen hebben ze daarbij wel een aandeel gemist dat het de afgelopen jaren enorm goed gedaan heeft. Ik heb geen problemen met beleggers die sociale of ecologische motieven een rol laten spelen in hun beleggingsstrategie. Iedereen heeft daar zijn eigen strategie en maakt zijn eigen keuzes. Maar op grond van mijn keuze voor dividendaandelen past Altria in mijn portfolio.

Gericht op Amerika
Inmiddels zijn we zo’n vijf jaar verder en is de koers van Altria gegroeid van $26 naar $65 nu. In zijn huidige vorm is Altria gericht op de Amerikaanse markt. Jaren geleden zijn de Amerikaanse activiteiten en de internationale activiteiten gesplitst en richt Philip Morris zich op de landen buiten Amerika. Daarbij doet Altria niet alleen in tabak. De onderneming heeft ook een aantal activiteiten in de alcohol sector. Zo zijn een aantal bekende wijnhuizen ondergebracht in de dochteronderneming Ste. Michelle Wine Estates.

Recessiebestendig
In de afgelopen 5 jaar is de koers van het aandeel met zo’n 135% opgelopen. Dat is gemiddeld zo’n 26% per jaar. Ik vind dat indrukwekkend voor een onderneming, die zijn roots heeft in de tabak,  in een wereld die eigenlijk tegen alles is wat met tabak te maken heeft. Alleen al in het afgelopen jaar is het aandeel weer met een kwart gegroeid en daar kunnen maar weinig andere aandelen gelijke tred mee houden. Apple niet en Nike ook niet om er maar twee te noemen. En het aardige van dit aandeel is dat het bestand is tegen een recessie. Mensen roken en drinken of het nu goed of minder goed gaat met onze economie. Daar zit natuurlijk een verslavingsfactor in verwerkt, maar dat kunnen we ook zeggen van de producten van Coca Cola en Starbucks.

Hoog dividendrendement
En intussen blijft het dividend maar stijgen. De laatste vijf jaar met 48,7% en ik verwacht in september opnieuw een dividendverhoging. Daarbij moet wel worden opgemerkt, dat de pay-out ratio van dit aandeel met 81,5% aan de hoge kant is. Maar het aandeel is een typisch groeidividend aandeel. En ook al staan de beurzen hoog, een groeidividend aandeel met een rendement van 3,51% mag eigenlijk bij een dividendbelegger niet in zijn portfolio ontbreken. 

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann