Jaargang 5, nummer 39, 8 juni 2016

 

Een betrouwbare dividendgroei 

Eric Poelmann 
Als de beurzen hoog staan, is het altijd moeilijk met adviezen te komen waar relatief weinig risico aan zit. Maar er is altijd gelegenheid een aandeel te belichten, dat een lange historie heeft van omzetgroei, winstgroei en dividendgroei. En dat in een wereld waar de meeste beleggers uit zijn op koerswinst, want elke dag lezen we wel wat over Facebook en Google. Maar zelden lezen we iets over Clorox bijvoorbeeld. Een bedrijf in schoonmaak-middelen. Maar ja, wat is er nu spannend aan een schoonmaakmiddel. Toch is de koers van dit aandeel de afgelopen 3 jaar met zo’n 60% gestegen. En ook het dividend wordt elk jaar opgetrokken. Natuurlijk is het zo, dat met sommige aandelen een flinke koerswinst kan worden gerealiseerd. Maar door de jaren heen is bewezen, dat dividendaandelen gemiddeld een beter rendement opleveren dan aandelen zonder dividend. En dan praat ik niet over een paar jaar maar over tientallen jaren. Belangrijk is wel, dat je als belegger kwaliteit in huis moet halen. 

Medische apparatuur
Over zo’n kwaliteitsaandeel wil ik het vandaag hebben. Ook hier gaat het om een aandeel, dat ik al jaren in mijn portfolio heb en waar ik eigenlijk geen omkijken naar heb. Het is een aandeel in de medische sector. Geen maker van medicijnen maar van instrumenten. Ik heb het over Medtronic (NYSE: MDT). Deze keer dus geen REIT met een hoog dividend, maar een producent die in de beginfase was gespecialiseerd in pacemakers. Ook nu is de onderneming toonaangevend op het gebied van pacemakers. Maar Medtronic maakt ook allerlei andere producten tegen hart- en vaatziekten. Ook op het gebied van suikerziekte loopt de onderneming voorop. Patiënten met diabetes 1 moeten insuline innemen en tegen dat prikken bestaat bij veel diabetici weerstand. Medtronic ontwikkelde en pompje, waarmee het prikken voor de insuline overbodig is geworden. Het zijn maar een paar voorbeelden, waarmee Medtronic voorop loopt in de ontwikkeling van medische apparatuur. 

Ierland
Medtronic betaalt geen torenhoog dividend, maar het dividend groeit wel jaarlijks. De onderneming heeft zijn hoofdkwartier na een overname verplaatst naar het Ierse Dublin. Daar is maar één belangrijke reden voor. Ook Medtronic wil ontsnappen aan de torenhoge Amerikaanse vennootschapsbelasting. Amerika loopt wereldwijd met deze belasting ver uit de pas, net als trouwens met de dividendbelasting. Steeds meer Amerikaanse bedrijven wijken uit naar landen buiten Amerika om zo de hoge vennootschapsbelasting van 35% te ontwijken. Uiteindelijk is dit goed voor de aandeelhouders, omdat meer winst in kas blijft en aan de aandeelhouders kan worden uitgekeerd. En uiteindelijk hopen deze bedrijven eens op een generaal pardon, waarmee ze al deze in het buitenland gemaakte winsten weer naar Amerika kunnen terugbrengen.

Groeidividend
Medtronic betaalt zijn aandeelhouders elk jaar een hoger dividend. Dat doet de onderneming al meer dan 40 jaar, waarbij het dividend met gemiddeld 18% per jaar wordt verhoogd. Beleggers waarderen deze politiek, waardoor het aandeel hoog gewaardeerd wordt. Daardoor is het dividendrendement met 1,83% aan de lage kant, maar door de aantrekkelijke dividendverhogingen wordt het rendement op de kostprijs snel aantrekkelijker. De payout ratio ligt met 61% op een niveau, dat een regelmatige verhoging in de toekomst mogelijk blijft. Zet het aandeel op uw kooplijst en wacht op een dip op de beurs om het aandeel onder $80 te kunnen kopen
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann