Jaargang 5, nummer 40, 13 juni 2016

 
Rente daalt verder

Eric Poelmann
De afgelopen week is de rente voor staatsobligaties wereldwijd verder gedaald. Na Japan lijkt het nu aan Europa om met negatieve rente te gaan rekenen. De grootste goeroe op het gebied van de obligaties, Bill Gross, vindt het tijd alarm te slaan. Hij verwoordde vrijdag dat de rendementen op obligaties op het laagste punt in 500 jaar staan. Gross geldt als de expert bij uitstek als het gaat om obligaties. De extreem lage rendementen en de negatieve rente zoals we die nu meer en meer in Japan en Europa zien, kunnen leiden tot het gevaar van een implosie. Wat hij daar precies mee bedoelt, is mij niet helemaal duidelijk, maar duidelijk is wel dat hij een meer negatieve kijk heeft op de ontwikkeling van de financiële markten.

Negatief
Laten we eerlijk zijn, toen de Rabobank bijna een jaar geleden aankondigde, dat er een software aanpassing in de maak was om een eventueel negatieve rente te kunnen verwerken, dachten we allemaal, dat het niet zover zou komen. Maar de wereld verandert snel. In mei heeft het totaal aan staatsleningen, dat wereldwijd een negatieve rente draagt, het totaal van $10 biljoen overschreden. Dat betekent dat beleggers in grotere getalen bereid zijn overheden geld te lenen en daarvoor rente op de koop toe willen betalen. En dat bedrag van $10 biljoen wordt alleen maar meer. Vrijdag daalde de rente voor de 10 jarige obligaties in Duitsland tot 0,015%. Eén stapje verder en deze rente is negatief. In Japan daalde de rente tot min 0,155%.

Stapje terug
De laatste rentedaling is op de beurzen slecht gevallen. De Europese beurzen sloten flink lager en in Amerika ging het niet veel beter. Nu is dat niet iets waar ik erg wakker van lig. Nu niet tenminste. De Amerikaanse beurzen staan na de laatste opmars erg hoog en een stapje terug kan geen kwaad. Gross heeft al eerder gewaarschuwd voor de gevolgen van een verdere rentedaling, maar die waarschuwing heeft weinig gevolgen gehad. Maar als de rente wereldwijd daalt en met name in Duitsland en vervolgens in Nederland onder 0% komt, dan kan dat tot onverwachte gevolgen leiden. Want wat er bijvoorbeeld van te denken dat je bij het aangaan van een hypotheek geld toe zou krijgen? Banken zitten hier niet op te wachten met alle gevolgen voor de woningmarkt.

Favorieten
Andersom zullen steeds minder consumenten hun geld aan de bank of aan de staat willen toevertrouwen, omdat het helemaal niets meer opbrengt. En voor de pensioenfondsen is het allemaal nog wat rampzaliger, omdat zij weinig bewegingsvrijheid hebben en dus wel met deze extreem lage rente genoegen moeten nemen. Met alle gevolgen voor de pensioenen van dien. Het is te hopen dat de overheid wat meer vrijheid zal geven voor de opbouw van pensioenen. En als u het geld dat u over heeft, wil beleggen om zo wat meer opbrengst te genereren, doe dat dan gespreid. Dus niet alles tegelijk en verdeeld over een aantal goede aandelen. Mijn favorieten zijn de aandelen met een groeidividend en dan met name in de voedselsector. McDonald’s (NYSE: MCD) is er één van. Ook de medische sector is interessant, omdat door de vergrijzing steeds meer consumenten medicijnen zullen gebruiken. CVS Health (NYSE: CVS) is als distributeur eveneens een favoriet.

Heeft u interesse in aandelen met een GroeiDividend, dan is een abonnement op de nieuwsbrief van Eveline Vrisekoop onontbeerlijk. Wilt u wat meer weten, klik dan hier. 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann