Jaargang 5, nummer 41, 15 juni 2016

 
Frisdrank die smaakt

Eric Poelmann
De beurzen verloren eindelijk wat terrein afgelopen week. De belangrijkste oorzaak zijn de dalende rendementen op obligaties. In Amerika hebben de beste bedrijfsobligaties met een korte resterende levensduur nu ook al een negatieve rente. Ook in Europa zijn de rendementen van de beste obligaties dichtbij nul. De rendementen op obligaties zijn teveel en te snel gedaald en het gevolg daarvan is, dat steeds meer beleggers hun heil zoeken in aandelen die een dividend uitbetalen. Hoog dividend is natuurlijk aantrekkelijk, maar daar zitten ook risico’s aan. Kijk bijvoorbeeld naar de energiesector, waar veel ondernemingen de uitkering van dividend hebben gestaakt. Daarom is het aantrekkelijk te investeren in ondernemingen, die hun dividend jaarlijks verhogen en die een payout ratio hebben die zo laag is, dat een stijging van het dividend nog jaren gegarandeerd lijkt.

Dollar invloed
Zo’n onderneming is Dr Pepper Snapple Group (NYSE: DPS). Het gaat hier om de fabrikant en distributeur van frisdranken. De onderneming is na Coca Cola en Pepsi Cola de grootste in de Amerikaanse frisdrankindustrie. Dr Pepper heeft meer dan 50 frisdranken en sappen in haar assortiment. En in tegenstelling tot haar grote broers, heeft Dr Pepper de laatste jaren een geweldige groei doorgemaakt. Dat is terug te zien in de koers van het aandeel, die in enkele jaren is verdubbeld. Die groei kon worden doorgemaakt, omdat de onderneming zich voornamelijk richt op de Amerikaanse markt. Dr Pepper heeft dus minder last gehad van de alsmaar stijgende dollar, want in dollars uitgedrukt gaan omzet en winst omlaag als de dollar in waarde stijgt. Helemaal vrij van dollarperikelen is ook Dr Pepper niet, maar vergeleken met de twee grote concurrenten is de invloed van de dollar te verwaarlozen.

Stijgende winst per aandeel
Dr Pepper dankt het succes aan hogere prijzen, een hogere afzet en aan een beter renderende productmix. En wat indrukwekkend is, de onderneming kon ook nog eens hogere marges genereren. Stijgende omzetten met hogere marges is iets wat je in de voedsel- en frisdrankindustrie niet vaak tegenkomt. Ook in het afgelopen kwartaal kon Dr Pepper deze trend voortzetten en daarmee zien we een voortdurende stijging van de winst per aandeel. In het eerste kwartaal verdiende de onderneming $77 miljoen dollar, ofwel 94 cent per aandeel. Dat is 12% meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder bij een omzetgroei van 2,8%. Ik ga ervan uit, dat de onderneming erin slaagt ook het komende kwartaal en de komende jaren de omzet en de marge verder te verbeteren. Daarmee zal de winst per aandeel verder stijgen, maar dat is niet de enige factor die bijdraagt aan een resultaatverbetering. Ondanks dat de koers van het aandeel hoog staat, koopt Dr Pepper ook eigen aandelen in. Dit jaar voor $700 miljoen dollar, waarmee het aantal uitstaande aandelen met 4% afneemt.

Groeidividend
Dankzij de hogere winst per aandeel is Dr Pepper in staat zijn aandeelhouders regelmatig een hoger dividend uit te betalen. Onlangs werd er weer een kwartaaldividend uitbetaald van 53 cent per aandeel, en dat was 10,4% meer dan een jaar geleden. Het dividendrendement komt daarmee uit op 2,3%. Dat is door de koersstijging minder dan voorheen, maar mooi in vergelijking met wat top-obligaties op dit moment opleveren. Ik zie het aandeel dankzij de winst- en dividendgroei niet zoveel inleveren als de beurzen door een dip gaan. Als u nu koopt, zal bovendien het rendement op de kostprijs van dit aandeel groeien, omdat ik voorzie dat Dr Pepper zijn dividend de komende jaren telkens verder zal optrekken. Dr Pepper is op de huidige koers een mooi dividendaandeel voor de lange termijn. 
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann