Jaargang 5, nummer 42, 20 juni 2016

 
Een gokje dat goed uitpakte

Eric Poelmann
Gokken is iets, dat veel beleggers graag doen. Ze zeggen het niet, maar toch gebeurt het wel heel erg vaak. Gokken op een hogere koers, want veel particuliere beleggers gokken liever dan dat ze op een goed rendement uit zijn. Niet vaak doen zich beide kansen voor. Een gokje op een hogere koers en een superrendement. Ik las vandaag iets over een aandeel, waar ik eerder dit jaar een column aan gewijd heb. Het gaat over het aandeel HCP (NYSE: HCP). Als u wilt weten wat ik hier eerder over geschreven heb, klik dan hier. Ik schreef dat artikel, nadat de onderneming bekend maakte dat de resultaten zwaar onder druk stonden en de koers van het aandeel was ingestort. Op het moment dat ik de column schreef, moest ik denken aan mijn eerste baas bij een bekend Duits postorderbedrijf. Hij zei me bij één van mijn eerste projecten, dat ik eens over mijn eigen schaduw moest springen. Iets doen dus, waar wat onzekerheid aan zat. Maar ook goede kansen in zich had. Die uitspraak ben ik nooit vergeten. 

Reputatie
Over mijn eigen schaduw springen is technisch wat moeilijk. Maar bij HCP, een real estate investment trust, heb ik het gedaan. Ogen dicht en springen. Dan zie je die schaduw niet. Ik schreef over HCP toen de koers was gedaald tot $26,26 nadat de REIT bekend had gemaakt, dat er steeds meer moeilijkheden waren bij de grootste huurder, HCR Mancare. We praten bij HCP wel over de grootste REIT in de gezondheidszorg. En niet alleen dat. De REIT betaalt al meer dan 30 jaar een alsmaar oplopend dividend aan zijn aandeelhouders en heeft dus een reputatie hoog te houden. HCP investeert in verschillende sectoren in de gezondheidszorg. De problemen zitten in de verpleegtehuizen met bijzondere zorg, ook wel de skilled nursing genoemd. Die sector kan de huren niet meer opbrengen en is bovendien onderwerp van een onderzoek door de overheid. In dat onderzoek is HCP zelf overigens niet betrokken. 

Spinn off
Het probleem in februari was, dat er nog geen zicht was op hoe HCP het probleem van de skilled nursing ging oplossen, maar inmiddels weten we meer. De REIT gaat die sector afsplitsen. Het wordt een spin off, dus als bezitters van de aandelen HCP zitten we straks waarschijnlijk met aandelen skilled nursing, waar we waarschijnlijk van af willen. Maar het kan ook zijn dat HCP de sector verkoopt en de opbrengst gebruikt voor de afbouw van schulden. Dat betekent, dat er meer geld overblijft voor dividend.  Het goede is, dat HCP zich kan concentreren op het stuk, waar de REIT al heel lang goed in is. Dat is de senior housing, een absolute groeimarkt de komende decennia.  

Mooi dividendrendement
Beleggers zijn blij met de beslissing van HCP. Het aandeel zit weer in de lift en sloot vrijdag op $35,18. Degene, die in februari met mij HCP hebben gekocht, zitten nu op een mooie koerswinst. Maar dat is geen reden om de aandelen te verkopen. Ze geven immers op de aankoopkoers een dividendrendement van 8,75%. De sprong over mijn schaduw heeft dus geloond. En als u niet bent ingestapt, dan kunt u het alsnog doen voor een dividendrendement van 6,5%. Ik ga er niet meer vanuit, dat HCP zijn dividend zal verlagen. Ik denk dat HCP er alles aan zal doen, om zijn reputatie als een Alsmaar Meer Dividend Betaler te blijven waarmaken.      

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann