Jaargang 5, nummer 43, 29 juni 2016

 
Koopkansen door Brexit

Eric Poelmann
Ik weet niet hoe het met u gegaan is, maar afgelopen donderdag ben ik gaan slapen met het idee dat het Verenigd Koninkrijk wel bij de EU zou blijven. Groot was daarom de verrassing vrijdagmorgen dat het toch tot een Brexit is gekomen. Een schok voor de beurzen was het gevolg. Die waren er immers van uitgegaan, dat de Britten bij de EU zouden blijven. Zelf had ik precies een uur om erover na te denken, of en hoe ik op de beurs zou handelen. Ik besloot wat aankopen te doen in de obligatiehoek als de koersen daar zouden dalen. En dat deden ze. Dus heb ik wat stukjes Tennet en Achmea gekocht voor een leuke discount. En inderdaad smolt die discount na enkele uren weer weg. Mooie deals dus met een rendement van rond de 6%. Beleggers vluchtten massaal uit bijna alles, helemaal in Europa. Maar toen ze van de eerste schrik waren bekomen, bleek de sell off zich te beperken tot de risicovolle aandelen en bleken goud en de dollar in trek.   

Hoger dividendrendement
Op de Amerikaanse beurzen reageerden veel van mijn posities wisselend. Daar waren twee factoren voor verantwoordelijk. Op de eerste plaats natuurlijk de dollar. Die werd sterker ten opzichte van de euro. Dat is lastig voor internationale aandelen zoals Microsoft en McDonald’s. De laatste onderneming haalt meer dan de helft van zijn omzet buiten Amerika en Europa is daar een belangrijk onderdeel van. Een hogere dollar betekent dus in dollars uitgedrukt een lagere omzet en een lagere winst. En dus moest het aandeel vrijdag inleveren. Toch loont het om McDonald’s in het vizier te houden, want bij de slotkoers van vrijdag levert het aandeel een dividendrendement van 3% en in november verwacht ik toch een dividendverhoging. Nu kopen betekent dan dat u aan het eind van het jaar een aandeel in handen hebt met een mooi rendement op de kostprijs. Hetzelfde geld voor Microsoft. Daar is het dividendrendement nu 2,9% en ook daar verwacht ik een volgende dividendverhoging in november. Brexit heeft hier geen gevolgen voor ons dividend. Kopen op de lagere koersen verhoogt ons rendement.

Renteverhoging twijfelachtig
De tweede factor is de rente. Veel beleggers zijn ervan uitgegaan, dat de Fed de rente in juli gaat verhogen. Zelf achtte ik die kans ook niet ondenkbaar, maar met een Brexit aanstaande geloof ik niet meer zo in een renteverhoging volgende maand. Dat zou de dollar nog meer omhoog jagen en dat is slecht voor de Amerikaanse internationals en dus voor de Amerikaanse economie. Ik denk dus, dat de Fed wederom een pas op de plaats zal maken. Dat is goed voor de aandelen, die gedijen bij een lage rente zoals de REIT’s en de nutsmaatschappijen. Die aandelen verloren in de sell off van afgelopen vrijdag minimaal of sloten zelfs hoger.

Koers REIT steeg
Eén van mijn favorieten met een hoog dividend is Omega Healthcare Investors (NYSE: OHI). Deze REIT investeert in onroerend goed in de zorgsector en is alleen actief binnen Amerika. De onderneming heeft dus geen last van een duurdere dollar. De REIT heeft de afgelopen vier jaar elk kwartaal zijn dividend weten te verhogen. Voor het laatste twee maanden geleden, toen het kwartaaldividend met 1 cent omhoog ging naar 58 cent per aandeel. Daarmee komt het dividendrendement bij Omega Healthcare uit op 7,1%. De Brexit heeft hier nauwelijks tot geen invloed op het dividend. De onzekerheid bij dit soort REIT’s zit hem in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Mocht een republikein president worden, dan kan het gebeuren, dat Obamacare gedeeltelijk wordt teruggedraaid. Maar van vandaag op morgen zal dat niet gebeuren. Het is dus de moeite waard om wat geld te beleggen in Omega Healthcare, niet alleen voor het hoge rendement, maar ook omdat het dividend elk kwartaal groeit.      

Heeft u belangstelling voor aandelen met een hoog dividend, dan is een abonnement op de  The Dividend Factory van Paul van de Heuvel eigenlijk onmisbaar voor u. Als u meer wilt weten, klik dan hier.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann