Jaargang 5, nummer 44, 6 juli 2016

 
Voeding blijft een goede belegging

Eric Poelmann
Ik ben al lang enthousiast van aandelen in de voedingssector. De reden is simpel. De wereldbevolking blijft groeien en dus blijft de vraag naar voedsel stijgen. Tegelijkertijd neemt het aantal hectares, dat voor akkerbouw wordt gebruikt, wereldwijd af. Dat komt door de verstedelijking en de invloed van het klimaat. Dat betekent dat de opbrengst per hectare moet stijgen. Maar het betekent ook, dat voedselprijzen op termijn zullen blijven stijgen. Voedselproducenten zullen dus blijven profiteren van deze ontwikkeling.

Winst stijgt
Eén van mijn favorieten in deze sector is General Mills (NYSE: GIS). Het bedrijf produceert allerlei graanontbijten, soepen, toetjes, bakmixen, diepvries pizza’s, kortom teveel om op te noemen. De producten worden veel verkocht via de supermarkt, maar ook aan restaurants en online. Niet alleen in Amerika, maar ook internationaal. Dat laatste maakt de onderneming kwetsbaar voor dollar invloeden. Een duurdere dollar betekent druk op de resultaten, zowel op de omzet als ook op de winst. Afgelopen week maakte General Mills de resultaten over het vierde kwartaal bekend. De omzet kwam uit op $3,9 miljard, wat 9% lager was dan in het vergelijkende kwartaal in 2015. Maar de winst steeg van 30 cent naar 66 cent per aandeel, waar Wall Street had gerekend op 60 cent. De lagere omzet kwam niet alleen door de duurdere dollar. Ook de verkoop van minder renderende bedrijfsonderdelen had invloed op de omzet. Maar tegelijkertijd was daar ook de positieve invloed op het resultaat. Over heel 2016 kwam de omzet uit op $16,6 miljard, waarbij een winst werd gerealiseerd van $2,92 per aandeel.  

Hoger dividend
De herstructurering van de onderneming zal ook zijn invloed hebben op de resultaten van het boekjaar 2017. De omzet zal nog eens met 2% dalen, maar de winst zal met 6% tot 8% stijgen, ervan uitgaande dat de dollar in waarde gelijk blijft. U weet dat ik denk, dat de dollar de komende jaren in waarde zal dalen. Dat betekent, dat de winst bij General Mills verder kan stijgen. Het resultaat over 2016 was voor de onderneming aanleiding het kwartaaldividend met 4% te verhogen van 46 cent naar 48 cent per aandeel. Daarmee komt het dividend in het boekjaar 2017 uit op $1,92 en komt de payout ratio uit op 65,7%. Het dividendrendement komt uit op 2,67%. Beleggers waren blij met de berichten van General Mills en beloonden de resultaten met een flinke koersstijging. De koers liep met 9% op naar $71,94. Wilt u het aandeel opnemen, wacht dan op een volgende koersdip om het onder $70 op te nemen.

Het aandeel staat ook op de lijst van GroeiDividend van auteur Eveline Vrisekoop. Aandelen met een groeidividend zijn voor beleggers met wat geduld erg aantrekkelijk. Zij zien hun rendement op de kostprijs elk jaar toenemen. Bent u geïnteresseerd is deze aandelen klik dan hier.
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann