Jaargang 5, nummer 45, 13 juli 2016

 
Ma Bell aantrekkelijk

Eric Poelmann
Bij veel beleggers stroomt de adrenaline door de aderen als ze zien dat de koers van één van hun aandelen omhoog schiet. Voor het dividend is doorgaans wat minder aandacht, al moet ik zeggen, dat de aandacht voor het dividend toeneemt naarmate de rente verder daalt. Vandaag vraag ik uw aandacht voor een beetje van allebei. Een hogere koers en een doorlopende stijging van het dividend. Ik heb het dan over een aandeel, dat nog niet zolang geleden als heel erg saai werd afgeschilderd. Het aandeel heeft de bijnaam “Ma Bell” en dan weet u waarschijnlijk wel over welke onderneming ik vandaag mijn column schrijf: AT&T (NYSE: T). Dit saaie aandeel heeft in 2016 een koersstijging laten zien van 25%. Bovendien is in januari het dividend wederom met een cent verhoogd. En u kunt ervan uitgaan, dat het dividend de komende jaren verder omhoog gaat.

Koers kan hoger
De koers van het aandeel is dit jaar opgelopen van $34 naar bijna $44. En de vraag rijst, of de koers nog hoger kan. Ik denk van wel, want de koers staat nu op ongeveer 15 keer de winst van het volgend jaar. En de free cash flow is indrukwekkend. Die komt dit jaar uit op $17 miljard. Free cash flow is bij een bedrijf als AT&T voor de aandeelhouders belangrijk. De onderneming heeft immers hoge afschrijvingen, maar dat zijn geen out of pocket kosten. De free cash flow bepaalt de hoogte van het dividend. De koers van het aandeel weerspiegelt ongeveer 15 keer de free cash flow van dit jaar. Analisten verwachten volgend jaar bij AT&T een winst van $3 per aandeel. Als de koers/winst verhouding met 17,7 hetzelfde zou blijven als dit jaar, dan zou dat voor volgend jaar een koers van $53 betekenen.

Impuls door iPhone 7
Maar nog beter sluit ik niet uit, want de onderneming groeit in feite sneller dan de winst laat zien. Daarmee kan de koers/winst verhouding gemakkelijk nog wat sneller oplopen en op 20 uitkomen, wat een koers van $60 zou betekenen. Het aandeel geeft een veilig gevoel. Het is goedkoop en de onderneming groeit. Dat betekent, dat het aandeel het relatief goed zal doen, ook als de beurs zou tegen zitten. Bijna de helft van de omzet is redelijk stabiel, want die komt uit de zakelijke markt waar de onderneming maar liefst 75,8 miljoen mobiele aansluitingen heeft. Bovendien komt dit najaar de iPhone 7 op de markt, en dat zal voor een aantal Apple fans aanleiding zijn hun smartphone te vernieuwen. AT&T heeft veel Apple klanten en kan door zijn betere netwerk bij de introductie van de nieuwe iPhone klanten van de concurrentie voor zich winnen.  

4G in Mexico
AT&T zet naast zijn core business in op een aantal groeicomponenten. Eén daarvan is het zogenaamde Internet of Things in steden en auto’s. Dit moet een stevige groeimarkt worden. En ook in Latijns Amerika wordt de onderneming steeds actiever, waarbij Mexico een enorme rol speelt. In het eerste kwartaal in Mexico lukte het de onderneming om 529.000 mobiele aansluitingen voor zich te winnen. Ook realiseerde AT&T een 4G netwerk in Mexico voor 51 miljoen consumenten. Een goede basis om in hoog tempo het aantal mobiele aansluitingen op te schroeven. In de komende maanden wordt het 4G netwerk in Mexico verder uitgebreid en in het vierde kwartaal wil AT&T klaar zijn met de opzet van het 4G netwerk. Met alle nieuwe projecten kan de omzet flink stijgen en kan ook de koers/winst verhouding verder omhoog. Zoals gezegd, is een factor 20 daarbij zeker denkbaar.

Inkomen en koerswinst
AT&T is dus helemaal niet meer het saaie Ma Bell aandeel van voorheen. Met een dividendrendement van ongeveer 4,5% is het aandeel ideaal voor beleggers die een inkomen zoeken. Dat rendement kan toenemen als de onderneming zijn beleid van een jaarlijkse dividendverhoging voortzet. Ik heb daar voorlopig weinig twijfel over. Tegelijkertijd geeft het aandeel ruimte voor beleggers, die op koerswinst inzetten. Een koers van $60 lijkt daarbij haalbaar.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann