Jaargang 5, nummer 47, 25 juli 2016

 
Een aandeel voor de komende 50 jaar

Eric Poelmann 
Bedrijven bestaan niet voor de eeuwigheid. Althans de meeste niet. Als belegger kun je het je daarom niet permitteren aandelen te kopen en er voor de rest van je leven niet meer naar om te kijken. Maar er zijn uitzonderingen. Voordat ik daar iets over zeg, eerst een paar verhelderende statistieken. Van de 12 aandelen die bij de start in de Dow Jones Industrial Average zaten, is er nog één over. Dat is General Electric Company. Ook dat aandeel verdween begin vorige eeuw tijdelijk uit de Dow. In 120 jaar kan er dus veel veranderen.

 
Saaie aandelen
Bij de S&P 500 zien we een soortgelijk beeld. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat deze index nu minder dan 60 jaar bestaat en met 500 aandelen een groter geheel vormde. Van die 500 zijn er nu nog 86 over. Dat betekent dat het merendeel van de bedrijven inmiddels failliet zijn of zijn overgenomen. Sommige bedrijven zijn gewoon te klein geworden om nog langer in deze grote index mee te lopen. Maar er zijn bedrijven die ondanks alles de tand des tijds doorstaan. Bedrijven die er, naar ik vermoed, over 50 jaar nog zijn. Verwacht niet dat ik het dan ga hebben over technologie aandelen als Facebook, Alphabet of Apple. Iets in mij zegt, dat dit aandelen zijn van tijdelijke aard. Bovendien betalen twee van de drie hier genoemde technologie aandelen geen dividend. Nee, ik ga het hier hebben over meer saaie aandelen.

 
Voor de oudedag
U weet, saaie aandelen zijn aandelen die niet elke keer weer met groot nieuws komen. Maar het zijn wel aandelen van ondernemingen die met gewone producten een heel stabiele omzet generen en een alsmaar stijgende winst. En die bovendien hun aandeelhouders elk jaar weer op een stijgend dividend trakteren. Het zijn bovendien aandelen waar u de komende 50 jaar, en misschien wel langer, plezier van kunt hebben. Het klinkt wat gek als ik in dit verband zeg dat het goede aandelen voor uw oudedag zijn. Want wie overleeft er nog 50 jaar na zijn pensioen. Maar toch, vaak worden aandelen na overlijden geschonken aan kinderen of kleinkinderen. En het is toch leuk als die nog jaren kunnen zeggen van kijk, dit aandeel heb ik van mijn vader of grootvader geërfd en ik krijg er nog elk kwartaal dividend van.

 
In goede en slechte tijden
Er is een grote kans dat het aandeel Johnson & Johnson (NYSE: JNJ) over 50 jaar nog altijd een beursnotering heeft. We hebben tegen die tijd nog altijd pleisters en verband nodig. Misschien zijn er over een aantal jaren nieuwe ontwikkelingen op dat gebied maar u kunt er rustig vanuit gaan dat Johnson & Johnson bij die nieuwe ontwikkelingen voorop loopt. De onderneming heeft overigens nog veel meer producten op medisch gebied. Als ik een lijstje zou moeten maken van kanshebbers om de komende 50 jaar te overleven dan zou dit aandeel hoog scoren. De meeste consumentenproducten van deze onderneming zijn goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar. Het aardige is dat het wegwerp producten zijn. Pleisters en verband worden immers niet voor een tweede keer gebruikt. Dus of de economie nu goed draait of niet, pleisters en verband heb je altijd nodig.


Groeidividend
Met Microsoft is Johnson & Johnson de enige onderneming in Amerika met een AAA status. Dat op zich is al een geruststelling. De onderneming heeft zijn dividend de afgelopen 54 jaar elk jaar weten te verhogen. En ik maak me sterk, dat dit de komende 50 jaar wel door zal gaan. De koers van het aandeel is de afgelopen maanden flink gestegen. Het kwartaaldividend staat op 80 cent, waarmee het aandeel een dividendrendement heeft van 2,56%. Koop het aandeel op een dip en voor de lange termijn. U gaat er veel plezier van hebben.
  

Wilt u meer weten over aandelen met een GroeiDividend dan is een abonnement op de nieuwsbrief van Eveline Vrisekoop eigenlijk onontbeerlijk. Wilt u er meer over weten, klik dan hier.
  

Hartelijke groet,

Eric Poelmann

 

Share this page