Jaargang 5, nummer 50, 8 augustus 2016

 
Op zoek naar een hoog dividend

Eric Poelmann

Veel beleggers vinden het met de hoge stand van de Amerikaanse beurzen moeilijk om de juiste beleggingen te vinden als het gaat om het genereren van inkomen. Inkomen uit sparen wordt steeds moeilijker en veel aandelen geven niet meer dan 2% of 3%. Toch zijn er nog altijd opties te vinden, die een dividendrendement opleveren van meer dan 5%. We zitten dan in de hoog dividend sector. Niet zo veilig als staatsobligaties, maar die leveren niets meer op. Hoe hoger het dividend, hoe hoger het risico. Dat is de afweging die u als belegger wel moet maken, als u meer inkomen uit uw belegging wilt halen. Er zijn een paar sectoren, waar u eens naar moet kijken als u een bovengemiddeld inkomen wilt. Eén van die sectoren zijn de closed end fondsen (CEF’s).

Wat is een CEF?
Een CEF is een soort beleggingsfonds dat belegt in beurgenoteerde aandelen. Het beleggingsfonds geeft zelf ook aandelen uit en ook die aandelen hebben een beursnotering. De hoogte van die notering is afhankelijk van vraag en aanbod. Dat betekent, dat de beursnotering niet hetzelfde hoeft te zijn dan de intrinsieke waarde van het aandeel. De intrinsieke waarde is de optelsom van de beleggingen van het fonds, gedeeld door het aantal aandelen dat het fonds zelf heeft uitgegeven. Beleggers noemen dat de Net Asset Value (NAV). Het komt zelden voor dat de beursnotering hetzelfde is dan de NAV. Is de beursnotering lager, dan noemen we dat de discount op de NAV. Hoe hoger de discount, hoe hoger de korting die u krijgt op de NAV en hoe meer waarde u krijgt voor elke dollar die u in het fonds besteedt.    

Specialist
De kunst voor u als belegger is het vinden van CEF’s die niet alleen een hoog dividendrendement hebben, maar ook met een mooie discount kunnen worden gekocht. De discount geeft een beetje bescherming als het beurssentiment zich tegen u keert. Vandaag geef ik u een CEF die deze beide voordelen in zich heeft. Het is BlackRock Multi-Sector Income Trust (NYSE: BIT). BlackRock is een specialist in CEF’s. De CEF waar het hier om gaat is gespecialiseerd in obligaties. De trust werd op de markt gebracht kort voor de sell-off in bonds in 2013 en dat was er de oorzaak van, dat beleggers lang gedacht hebben dat dit fonds op verlies zou uitkomen. Dat is niet het geval. Het fonds verdient meer, dan het aan dividend uitkeert.

Bonusdividend
BlackRock Multi-Sector Income Trust wordt op de beurs verhandeld met een discount van 9,5%. Dat wil zeggen, dat u voor elke dollar intrinsieke waarde maar 90,5 cent hoeft te betalen. Dat is een mooie korting. Bovendien ontvangt u elke maand een dividend van 11,7 cent, wat een dividendrendement betekent van 8,21%. Omdat het fonds meer verdient dan het uitkeert, hebben aandeelhouders in december en in juli nog eens een bonus ontvangen van 23,6 cent. BlackRock keert een bonus uit, omdat die extra inkomsten er niet altijd zijn. Maar inclusief het bonusdividend komt het dividendrendement bij deze CEF over de afgelopen 12 maanden uit op 9,6%. Een aantrekkelijke CEF dus voor de belegger, die uit is op inkomen uit zijn beleggingen. Op de huidige koers van $17,07 is deze CEF nog altijd aantrekkelijk.

Wilt u meer weten over closed end fondsen, dan zou u een abonnement moeten nemen op Elke Maand Dividend van Paul van den Heuvel. Hij heeft zich in dit soort beleggingen gespecialiseerd en een abonnement is niet zo duur. Bovendien kunt u zich zo verzekeren van een behoorlijke spreiding in uw portfolio. 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann